99CreativeWomen

Andreea Lițescu: Avionul nu știe dacă în spatele manșei este o femeie sau un bărbat

Pilotează de la 17 ani, a adunat 7.000 de ore de zbor pe diferite tipuri de aeronave și crede că fiecare clipă petrecută deasupra norilor este fantastică. Andreea Lițescu este primul comandant-femeie al companiei Wizz Air România.

Cel mai frumos moment din cariera ei a fost acela când a devenit comandant la Wizz Air pe Airbus 320, în anul 2013. Prima cursă a fost pe aeroportul Luton (Londra) și își amintește că a trăit un puternic sentiment de împlinire, acela de a fi comandant de aeronavă după atâția ani de zbor și muncă.

Wizz Air i-a oferit șansa să ajungă comandant și Base Captain pentru una dintre cele mai mari baze, Otopeni, cu peste 100 de piloți. Experiența dobândită în ore de pregătire și de zbor, care au urmat după absolvirea Facultății de Inginerie Aerospațială și a Școlii Superioare de Aviație Civilă, a fost argumentul pentru desemnarea ei în această poziție.

Pentru că stăpânește perfect detaliile unei meserii atât de grele, care nu are de-a face, în opinia ei, cu sexul persoanei care se află în spatele manșei, pentru că ”avionul nu știe dacă acolo se află un bărbat sau o femeie”. Este vorba strict despre o pregătire impecabilă, teoretică, practică, fizică și psihică, în drumul către o carieră de succes în acest domeniu.

Acum, Andreea are un copil și nu mai este Base Captain, dar se implică în multe alte proiecte.  Cu siguranță cel mai creativ moment recent a fost implicarea sa în proiectul Wizz Air Pilot Academy.

Fiind pilot de linie timp de 13 ani, știe foarte bine cât de important este să ai șansa de a face școala de zbor și apoi să ai o carieră asigurată ca pilot de linie într-o companie aeriană  precum Wizz Air, cea mai mare companie aeriană din România.

Prin acest proiect a cărui imagine este, Andreea Lițescu își dorește să inspire tinerii pasionați de aviație să-și urmeze visul. Și, bineînțeles, speră ca acest proiect să ofere șansa celor îndrăgostiți de zbor să descopere lumea minunată a aviației.

Prin proiectul Wizz Air Pilot Academy îmi doresc să inspir tinerii pasionați de aviație să-și urmeze visul.

Consideră că implicarea ei în proiectul Wizz Air Pilot Academy, precum și promovarea ideii conform căreia nu contează dacă ești femeie sau bărbat, dacă ai sau nu copii sau familie, naționalitatea, sau orice alt aspect de această natură, reprezintă modul său de a inspira tinerii.

O zi din viața ei de pilot începe cu o cafea și cu verificarea vremii pentru destinație. Urmează întâlnirea din briefing room, unde tot echipajul se reunește pentru a discuta detaliile cursei. După aceea, în avion, se pregătește cabina de pilotaj, se alimentează avionul, se face îmbarcarea, iar apoi decolarea. Totul pare foarte simplu pentru Andreea Lițescu, un pilot cu experiență vastă și foarte multe ore de training.

Cele mai frumoase momente, din ”biroul” ei de la 12.000 de metri, sunt dimineața când răsare soarele și avionul decolează către o nouă destinație. Apoi noaptea, când observă stelele căzătoare și își pune dorințe, ca un copil. Dar cel mai special moment pe care îl trăiește mereu, este atunci când zboară peste orașul său natal, Pitești, și se gândește la familia ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.