99CreativeWomen

Alina Donici, despre rețeta simplă a unui business bazat pe autenticitatea gustului lactatelor artizanale

În 2012, Alina Donici și-a propus să schimbe gusturile românilor în materie de lactate, înființând alături de soțul ei, brandul  Artesana. Fabrica de la Tecuci alimentează rafturile celor mai importante magazine din țară cu produse lactate artizanale.

Investiția inițială în fabrica de lactate Artesana din Tecuci a fost de peste 1 milion de euro, din care 250.000 euro obținuți din fonduri europene și restul credite bancare. De-a lungul celor 8 ani de la deschidere, a mai fost investit încă aproximativ 1 milion de euro, din profit, credite bancare și leasing-uri.

Într-un sector de industrie atât de competitiv și dinamic, Alina Donici a decis extinderea capacității procesare a fabricii, construind în ultimul an o a doua fabrică. Recunoaște că este cea mai importantă decizie pe care a luat-o de la înființarea Artesana și până în prezent, atât din punct de vedere al investiției – care o depășește pe cea inițială aproape de trei ori -, dar și din punct de vedere al modelului inițial de business, orientat mai degrabă spre artizanat.

Ne extindem și vom dubla capacitatea de producție, dar produsele noastre vor respecta aceleași rețete simple. Nu vom interveni cu procese industriale și chimice asupra laptelui, pe care trebuie să-l păstrăm cât mai pur. Vom face același lucru, mai bine, mai eficient și la o scară mai mare – Alina Donici, cofondator Artesana

În timp ce producătorii de renume preiau cantități uriașe de lapte de la marile ferme, cantități pe care ulterior le procesează și ultraprocesează, patronii Artesana au optat pentru un ciclu de producție cât mai natural. Furnizori le sunt fermieri ai unor ferme mici, autorizate, neindustrializate, unde animalele se hrănesc preponderent la pășune, iar termenul de valabilitate mic e mărturia că nu există intervenție chimică asupra laptelui.

Laptele Artesana vine doar din ferme mici. Le-am preferat în detrimentul fermelor mari, care practică o agricultură intensivă. Fiecare fermier răspunde personal de calitatea laptelui, dar, chiar și așa, acesta trece printr-un proces riguros de verificare”, spun soții Donici.

Laptele se colectează de două ori pe zi cu cisterna de 1,5 tone, intră în tancul de răcire, după ce se face analiza, apoi se hotărăște ce produse vor intra pe flux. Ulterior se pasteurizează la temperatura de 72 °C, și nu mai mult, pentru a distruge germenii periculoși, fără a deteriora vitaminele și antioxidanții. De asemenea, în fabricație se folosesc numai fermenți lactici și cheaguri selecționate.

Odată cu noua fabrică, echipa Alinei Donici își propune eficientizarea procesului de fabricație, respectând angajamentele pe care le-au făcut consumatorului. Sunt de părere că noua capacitate de producție le va permite abordarea unei noi piețe și o nouă perspectivă de negociere, având flexibilitatea să experimenteze produse noi și să-și lărgească orizonturile spre export.

„Am plecat de la o afacere de familie, rămâne o afacere de familie, dar care este astăzi, mult mai mare. Este încă devreme să vorbim despre evoluții, dar estimările noastre ne plasează pe o creștere sustenabilă, într-un termen relativ scurt, dacă toate lucrurile merg conform planului și vom obține finanțarea necesară“, mai spune Alina Donici.

În 6 ani, producătorul autohton de lactate Artesana a înregistrat o creștere de 250% a cifrei de afaceri, de la 800 mii euro, la 2,8 milioane euro. Produsele lactate sunt livrate pe reţelele de distribuţie ale celor mai importante companii la nivel naţional. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.