Zăcăminte valoroase din Marea Neagră: Cum poate deveni România un hub regional de gaze naturale

Zăcăminte valoroase din Marea Neagră. Tot mai mulţi giganţi din domeniul energetic se avântă să caute hidrocarburi în zonele de mare adâncime FOTO: Guliver/ Getty Images
Mai multe state din regiune, precum Turcia, Bulgaria sau Grecia, și-au anunțat intenția de a deveni huburi regionale de gaze naturale, însă doar România este singura care dispune de materia primă necesară. Iar în anii următori vom avea cantităţi şi mai mari, după ce au fost descoperite zăcăminte valoroase din Marea Neagră.

Zăcăminte valoroase din Marea Neagră. Anunţul Lukoil şi Romgaz

Grupul rus Lukoil a anunţat miercuri că a descoperit un zăcământ de gaze naturale pe platoul continental al României, volumul preliminar estimat fiind de 30 de miliarde metri cubi, scrie Adevărul.

Zăcământul se află în perimetrul Trident, concesionat în anul 2011 de către Lukoil Overseas, parte a grupului rus. Concesiunea se află pe bucata de platou continental pe care România a câştigat-o în procesul cu Ucraina derulat la Haga în 2008.

„În luna octombrie 2015 au fost finalizate lucrările la sonda de explorare LIRA 1X, lucrări care au dus la descoperirea unui important zăcământ de gaze, situat în sectorul românesc al Mării Negre, din cadrul Perimetrului EX30 Trident“, a anunţat Romgaz, care participă la proiect în colaborare cu Lukoil şi PanAtlantic (SUA).

Zăcăminte valoroase din Marea Neagră. Descoperirea Exxon şi Petrom din 2012

Anterior, Exxon şi Petrom au anunţat în anul 2012 descoperirea în Marea Neagră a unui zăcământ de gaze cu o capacitate situată între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. În România, consumul anual de gaze este de circa 11 miliarde de metri cubi, astfel că numai acest zăcământ ar fi de ajuns pentru a alimenta vreme de 4-8 ani România.

De altfel, Petrom şi Romgaz sunt principalii producători de gaze din România, aceştia acoperind aproape integral necesarul intern şi doar 5% din consum este importată din Rusia. Zăcăminte valoroase din Marea Neagră. O nouă pungă de gaze găsită la începutul acestui an În anul 2014, Exxon şi Petrom au început noi lucrări de foraj pentru explorare în Marea Neagră în blocul Neptun. Astfel, platforma Ocean Endeavour a trecut în acel moment la forarea sondei de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de ţărm, în sectorul românesc al Mării Negre. Momentul este important, căci la doar câteva distanţă, în luna februarie, platforma ar fi descoperit o nouă pungă de gaze. Potrivit unor surse citate de „Ziarul Financiar“, ar fi vorba de o acumulare de gaze de 20-25 de miliarde de metri cubi.

Astfel, numai aceste descoperiri ar totaliza între 92 şi 139 de miliarde de metri cubi de gaze.

Zăcăminte valoroase din Marea Neagră. Petrom a găsit un nou zăcământ, dar de ţiţei

Concomitent, Petrom a anunţat, în iulie 2014, că a identificat un nou zăcământ, dar de ţiţei de astă dată, în perimetrul Istria din Marea Neagră, producţia fiind estimată să demareze în 3-4 ani.

„Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru Petrom, o zonă în care există în continuare potenţial pentru noi descoperiri. În prezent, producţia din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producţia totală de hidrocarburi a companiei în România. Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre şi vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore“, declara atunci Gabriel Selischi, membru al directoratului Petrom, responsabil de explorare si productie.

Zăcăminte valoroase din Marea Neagră. Furnicar de companii şi multitudine de tranzacţii

Pe lângă zăcămintele în sine, sectorul românesc al Mării Negre a atras şi o mulţime de companii mici care au intrat în horă încercând să dea lovitura prin posibile descoperiri. Fie că au câştigat licitaţia Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) din 2010.

Astfel, fondul american de investiţii Carlyle Group a preluat în primăvară majoritatea operaţiunilor din România ale companiei petroliere Sterling Resources, acesta controlând acum trei perimetre pe platforma continentală a Mării Negre prin intermediul societăţii Black Sea Oil & Gas. Aceasta din urmă este, de fapt, fosta compania Midia Resources SRL, filiala locală a Sterling Resources. „Portofoliul companiei este alcătuit din trei perimetre deţinute în platforma continentală a Mării Negre, având o suprafaţă totală de 5.000 km2: XIII Pelican, XV Midia (Mică Adâncime) şi EX-25 Luceafărul, care conţin descoperirile de gaze Ana, Doina, Luceafărul şi Eugenia“, a anunţat compania.

Citiți mai multe despre zăcămintele valoroase din Marea Neagră pe „Adevărul”