Vrei să trăiești din poker? Piața de un miliard de euro a jocurilor de noroc inventează o nouă profesie

Criza financiară care a început în 2008 a fost resimțită și pe piața jocurilor de noroc FOTO: Guliver / Getty Images
Reglementările din gambling și albirea pieței prin legi mai dure le-au deschis noi orizonturi pasionaților de jocuri care au ajuns să transforme plăcerea în meserie.

De anul acesta piața de jocuri de noroc din România a devenit plătitoare de taxe, dar este și supravegheată de o atoritate care nu mai permite speculațiile din acest sector. Practic, atât jocurile clasice, cât și cele online au intrat în legalitate.

Lucrul acesta a arătat că mulți oameni se îndreaptă către sălile de jocuri sau site-urile specializate ca jucători profesioniști, iar din plăcere și-au făcut deja o meserie.

„Sunt jucători care fac bani mulți. Sunt cei care joacă de dimineață până seara și pot să câștige de la câteva mii de euro pe lună la câteva zeci de mii de euro lunar. Ăsta e jobul lor. Așa cum noi mergem la birou, așa stau ei în fața calculatorului și joacă poker”, a declarat la Adevărul Live Financiar președintele Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc – Rombet, Dan Alexandru Ghiță.

Ghiță îl dă drept exemplu pentru acest gen de job pe jucătorul de poker Daniel Negreanu care trăiește în Canada și este de origine română. „El este jucător de poker profesionist și a câștigat până acum peste 14 milioane de dolari, bani declarați”, explică Ghiță.

Acest exemplu vine dintr-o țară în care jocurile online sunt deja bine reglementate. La noi, reglementările au intrat în vigoare abia din acest an, iar cei care își desfășoară deja activitatea în acest domeniu trebuie să își autorizeze activitatea.

Jocurile de noroc, doar cu autorizație

Operatorii de jocuri de noroc, mai ales cei din online, care activează deja pe piață se mai pot autoriza la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc până (ONJN) până pe  10 septembrie.

Până la această dată ei își pot plăti dările la zi, dar și cele restante din ultimii cinci în care au operat pe piața românerască și nu au achitat taxe la stat. „Aceasta este cea mai mare schimbare din domeniu de după revoluție. După 10 septembrie cei care nu plătesc aceaste taxe, înclusiv cele din spate trec pe o listă neagră a ONJN. Sunt operatori mari care au de plătit milioane de euro”, precizează Dan Alexandru Ghiță.

dan ghita - adevarul
Dan Ghiță, președintele Rombet  FOTO: Adevărul

 

La scurt timp de la intrarea în vigoare a noilor reglementări de pe piața jocurilor de noroc, președintele ONJN, Odeta Nestor declara pentru Adevărul Financiar că numai din taxele de licențiere ale operatorilor din acest sector ar putea ajunge la sectorul de stat până la 100 de milioane de euro.

Reprezentanții Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc spun că taxele nu pot fi fentate. „Unele site-uri sunt consiliate prost și acești operatori cred că pot câștiga dacă se vor judeca cu statul român”, mai spune Ghiță.

Referindu-se la reglementarea pieței, Ghiță crede că jocurile online vor cunoaște creștere, pentru că în noua legislație este permisă și publicitatea, lucru interzis până acum.

Cu dependenții de jocuri la psihiatru

Operatorii din piața de gambling susțin că odată cu introducerea noilor reglementări din domeniu intenționează să „curețe” sălile de jocuri de cei care sunt dependenți de aceste activități.

„Suntem total împotriva jocului agresiv. Alături de ONJN, noi ca asociație vom înființa un organism cu buget special pentru responsabilizare și prevenția jocului extrem”, mai spune Ghiță.

Concret, acest nou organism va avea ca scop consilierea dependenților de jocuri de noroc. Mai mult, la nivel de asociație, operatorii din piață au obligația de a scoate din săli jucătorii care au diverse comportamente sau care intenționează să se împrumute.

Citiți și: Povestea (ne)câștigătoare a jocurilor de noroc: România, de la zaruri și arșice la păcănele și pariuri online

Instituția care va avea ca scop prevenția va fi bugetată cu bani de la operatorii autorizați din piață. Acum activează 400 de astfel de operatori, iar taxa pe care o vor plăti către noul organism va fi în funcție de mărimea fiecărei companii. Suma medie estimată care vafi plătită este în jur de 5.000 de euro de fiecare operator.

Cu banii strânși în acest cont, reprezentanții Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc intenționează să deschidă linii directe de gen call center și să angajeze psihologi, pe genul celor acre activează în prezent în zona consilierii dependenților de droguri.

Dan Alexandru Ghiță nu neagă existența dependenților de jocuri. „Așa cum în piața tutunului sau cea a alcoolului avem dependenți, așa avem și în domeniul nostru. Însă multe informații referitoare la acest fenomen sunt amplificate artificial”, explică Ghiță.

Mai mult, marii operatori din domeniu și-au luat măsuri de precauție și au început să amplaseze în săli aparate cu limită de joc, dar și cu limită de câștiguri.

Oportunități pentru turismul de cazino

Criza financiară care a început în 2008 a fost resimțită și pe piața jocurilor de noroc. „Dacă înainte de criză aveam 13-14 cazinouri, acum mai sunt vreo șapte”, spune Ghiță.

Potrivit acestuia, în perioada premergătoare crizei, în cazinourile din România începuseră să vină grupuri de jucători, denumite „junkets”. În principal erau persoane din Israel, însă în criză și după introducerea vizelor, acestea nu au mai venit să joace în cazinourile românești.

Citiți și: Un miliard de euro la jocurile de noroc – Păcănelele și pariurile online au depășit la încasări piața de soft

Președintele Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc spune că noua lege din domeniu permite organizarea sezonieră de cazinouri. El crede că acest lucru poate fi dezvoltat în noile resorturi de pe litoral.

„Există noi resorturi care ar putea să dezvolte jocuri pe timpul sezonului. Dar la noi sezonul este scurt, iar personalul cât și serviciile nu sunt de cea mai bună calitate. Pentru acest lucru mulți jucători preferă litoralul bulgăresc ”, detaliază Ghiță.

El spune că piața permite crearea unei astfel de nișe, însă pentru aceasta este nevoie de o altă mentalitate în ceea ce privește serviciile oferite.

Cu atât mai mult cu cât odată cu autorizarea domeniului online, piața va fi în creștere. Ghiță spune că în acest moment în piața jocurilor de noroc, estimată la un miliard de euro, sunt angrenate peste 40.000 de persoane, iar pe viitor forța de muncă s-ar putea dubla.