Voucherele de vacanță – cine și cui le emite, unde și cum se folosesc

Voucherele de vacanță pot fi utilizate de beneficiari doar pentru unități turistice din România FOTO: Mediafax
Publicarea în Monitorul Oficial a normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanță i-a făcut pe operatorii din turism să se gândească deja la profituri mai mari. La rândul lor, și turiștii au de câștigat.

Intrarea în vigoare a actului normativ care reglementează utilizarea voucherelor de vacanță ar putea aduce o creștere de până la 400 de milioane de euro în încasările operatorilor din turism.

Aceștia se gândesc deja la alcătuirea unor pachete turistice, în așa fel încât utilizatorul de vouchere de vacanță să poată achiziționa cât mai multe servicii, de la cazare și masă, până la transport și chiar tratament.

În ceea ce privește piața turismului, aceasta ar putea să se „albească”, în condițiile în care există unități neclasificate care activează în acest sector.

„Ne așteptăm ca din piața gri sau cea neagră, parte dintre pensiuni să intre în zona albă. Și asta pentru că voucherele pot fi folosite doar la unități de cazare clasificate de Autoritatea Națională din Turism. Apariția voucherelor s-ar putea să-i motiveze și să înceapă să-și legalizeze activitatea și unitățile de cazare”, spune pentru Adevărul Financiar președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Aurelian Marin.

Jucătorii din piață susțin că apariția acestui nou mod de plată a vacanțelor va dezvolta o adevărată industrie, de la emiterea și până la folosirea efectivă a voucherelor.

Cine le emite

Potrivit legii, voucherele vor fi emise de către angajator și pot avea o valoare de cel mult șase salarii minime pe economie (1.050 lei lunar), adică maxim 6.300 de lei.

„Angajatorii vor fi tentanți să ofere bonusuri în vouchere de vacanță pentru că ei vor plăti impozit de doar 16%, ca și în cazul tichetelor de masă sau al tichetelor cadou. Dacă un angajator își permite să acorde mai mult de 6.300 de lei pentru vacanță, atunci tot ce va depăși această sumă va fi impozitat ca orice venit salarial”, explică Marin.

Pentru obținerea voucherelor, angajatorii se pot adresa companiilor care emit în prezent tichete de masă, dar sunt în curs de autorizare și mai multe bănci care vor emite tichete sub formă de card.

Citiți și: Voucherele de vacanță: cine câștigă, cine beneficiază de ele și cum sunt atribuite

Reprezentanții agențiilor de turism spun că emiterea vorucherelor în format electronic îi poate avantaja atât pe angajatori, cât și pe angajați.

„Față de vechiul proiect de lege din 2009, noul act normativ permite ca voucherele să fie emise și în format electronic. Practic, angajatorul alege banca autorizată pentru acest serviciu, virează sumele pentru fiecare angajat în parte, iar unitatea bancară va emite carduri speciale în scopul de a se achita vacanțe. Pe cardul respectiv se vor regăsi banii pe care angajatorul vrea să-i ofere drept primă de vacanță”, detaliază Lucia Morariu, președinte-director general Eximtur.

Voucherele de vacanță pot fi utilizate de beneficiari doar pentru unități turistice din România, atât la agențiile de turism cât, și direct la recepțiile hotelurilor.

Cum se utilizează

Voucherele de vacanță sunt valabile un an de la data emiterii lor. Suma înscrisă pe voucher, indiferent dacă e pe suport clasic de hârtie sau pe card, poate fi folosită pentru plata serviciilor turistice până la epuizarea ei.

„Dacă un turist se prezintă la agenție sau la hotel cu un voucher, iar serviciile sunt mai mari decât valoarea tichetului, acesta poate plăti contravaloarea în bani lichizi sau prin card bancar. Există și posibilitatea ca vacanța să fie mai ieftină decât banii care sunt pe voucher. Atunci turistul poate plăti și altă vacanță în decursul anului respectiv”, explică președintele Asociației de Promovare și Dezvoltarea Turismului Prahova, Adrian Voican.

Citiți și: E literă de lege: românii pot primi vouchere pentru vacanţă

Atenție! În formatul pe hârtie, voucherele sunt fracționate, astfel că nu se poate da/primi rest în bani.

„În baza voucherului, turistul primește vacanță numai în România și minimum servicii de cazare. Dar poate achita și serviciile de masă și transport. Plata se face doar la unitățile autorizate iar fiecare agenția sau hotel are afișată clasificarea , mai spune Lucia Morariu”.

Jucătorii din turism spun că voucherele mai pot fi utilizate și în cazul petrecerilor de sărbători – astfel, pot fi achitate sejururi de Revelion sau de Paști. Pentru decontarea voucherelor, unitățile afiliate (hoteluri sau agenții de turism) au contracte cu emitenții tichetelor de vacanță.

Ce impact vor avea

Operatorii din sectorul de turism spun că, deocamdată, nu se așteaptă la un impact imediat în piață și că acest mod de achitare a vacanțelor ar putea să evolueze în cel mult doi ani

„Este posibil ca primele plăți cu voucherele să fie făcute pentru pachetele de Revelion. Companiile private le pot emite mai repede. Unitățile de stat care nu au avut în buget bani pentru vacanță nu pot acorda vouchere în acest an”, mai spune Aurelian Marin.

Totuși, pentru anul viitor, este posibil ca voucherele să devină un instrument important de plată. „Ne putem aștepta ca primele plăți cu voucherele să apară în această toamnă și iarnă pentru pachete early-booking. Și ne așteptăm chiar de la firme de stat care în trecut au avut în bugete sume pentru vacanțe și erau plătite angajaților în bani lichizi”, adaugă Lucia Morariu.

Creșteri ar putea veni, însă, din sectorul privat, chiar de la jucătorii mici. “Dacă este chiar reală creșterea economiei, acest lucru îl putem vedea în emiterea de vouchere de vacanță. Multinaționalele au dat bani de vacanță sau tichete și în criză. Apoi vor apărea și bugetarii”, este de părere Adrian Voican.

El crede că voucherele de vacanță ar putea trage după ele și industria turismului. „Dacă vor fi încasări mai mari, atunci hotelierii se vor dezvolta și vor veni cu condiții mai bune. Este posibil ca banii din vouchere să fie regăsiți în infrastructură, ceea ce însemnă drumuri mai bune, dar și unități moderne de cazare”.