Volkswagen, mașina poporului român – mașinile second hand germane continuă să domine vânzările locale

Marca auto second-hand preferată a românilor este Volkswagen FOTO: AP
În ciuda programelor de tipul „Prima mașină” sau „Rabla” vânzările de autoturisme noi stagnează. În schimb, comerțul cu mașini la mâna a doua înflorește, semn al puterii reduse de cumpărare, dar și a ofertei mari de automobile rulate.

Sprijinirea achizițiilor de autovehicule noi este perfect justificată pentru guvern – pe de o parte prin întinerirea parcului auto cu efecte benefice asupra mediului, iar pe de alta prin sprijinirea unei industrii autohtone care nu lucrează la întreaga capacitate de producție.

Însă, cu toate că trăiește mai prost decât în Occident, românul preferă să-și cumpere o mașină de lux, de tipul Audi A8 de exemplu, la preț de Dacia Logan nouă. Mai ieftine la achiziție, o mașină second-hand se va dovedi în final mai scumpă din cauza cheltuielilor mult mai mari pentru întreținere și reparații, însă acest aspect este mai puțin important pentru mulți dintre români, mari consumatori de branduri de lux.

Print

O confirmă și cifrele, care arată că, în primele cinci luni, înmatriculările de autoturisme second-hand au crescut cu aproape 14%, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 92.135 de unități, anunță Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Citiți și: Piața auto semnalizează ieșirea din criză – iată premisele, în cifre

Dintre primele cinci mărci preferate de români, patru sunt germane, și una americană, Ford, care are un puternic centru de proiectare tot în Germania.

Marca auto second-hand preferată a românilor este Volkswagen, cu 26.305 unități înmatriculate din ianuarie până în mai 2015 (+15.71% față de aceeași perioadă din 2014). Topul preferințelor continuă cu Opel (15.828 unități), Ford (10.640 unități), BMW (6.366 unități) și Audi (6.246 unități).

Tranzacțiile se desfășoară direct în târgurile specializate, sunt tot mai numeroase online, dar și prin intermediul dealerilor auto. În prezent piața de automobile rulate este în curs de maturizare, un loc unde tranzacțiile se fac în condiții tot mai sigure.

Crearea unui site românesc de vânzări auto second-hand a fost anticipată de numărul mare de accesări din țară a site-ul de specialitate mobile.de. De altfel acesta a folosit ca model pentru realizarea celui românesc, autovit.ro având o ofertă generoasă de autoturisme cumpărate din târgurile auto din Germania.

Citiți și: Drumurile noastre toate – care este realitatea de dincolo de cifrele din Master Planul de Transport

De altfel, era de așteptat ca piața germană să devină sursă de aprovizionare pentru țările aderate recent la Uniunea Europeană. Pe lângă România, mărcile germane sunt bine vândute și pe piețe second-hand din Bulgaria, Ungaria, Polonia și chiar Turcia.

În ultimul timp, în afară de site-urile specializate de vânzări auto, au apărut mai multe firme care au avantajul că oferă și garanție pentru mașinile vândute și care sunt verificate că nu figurează printre cele declarate furate în țara de origine. Dezavantajul îl reprezintă prețul puțin mai mare datorat TVA-ului, pe care persoanele fizice ce sunt specializate în astfel de tranzacții de regulă nu-l achită.

Pe piața românească sunt firme specializate exclusiv pe vânzarea de auto rulate, precum Sixt New Kopel Auto, care concurează cu dealerii tradiționali ce s-au extins și pe piața second-hand, precum Țiriac Auto, Meridian sau Cobălcescu, pentru a-i numi pe câțiva dintre cei mai mari.