VIDEO: De vorbă cu Marius Bostan, despre recuperarea antreprenorilor din Diaspora

Marius Bostan conduce proiectul Repatriot, care își propune să-i susțină pe românii care vor să revină acasă la cârma propriilor afaceri.

Proiectul este susținut de fundația Romanian Business Leaders, cea mai puternică asociație de promovare a antreprenoriatului din România. Întreaga inițiativă se sprijină pe ideea că aproximativ un sfert dintre românii emigrați doresc să revină în țară și caută oportunități de afaceri.

Doar în Italia, unde există cea mai mare comunitate de români (900.000), au fost înființate 46.000 de firme ale cetățenilor români.

Diaspora este cel mai mare investitor din România ultimilor zece ani, perioadă în care românii au trimis acasă 57 de miliarde de euro, cu șase miliarde mai mult decât investițiile tuturor companiilor străine în România.

“Constatăm că un număr tot mai mare de români care lucrează în străinătate ar dori să se întoarcă acasă. Ei deţin resurse în bani, cunoştinţe, abilităţi, experienţă şi o mare capacitate de muncă. Până acum, banii trimişi de ei au adus o contribuţie importantă la creşterea României. Marea majoritate au emigrat pentru că în ţară lipseau oportunităţile şi perspectivele unui viitor mai bun. Au ales să plece într-o lume liberă, a competiţiei, a corupţiei foarte scăzute, a valorilor etice, au ales să lucreze în economii funcţionale. Cei mai mulţi îşi iubesc ţara şi e momentul să dovedim că îi preţuim. Guvernul României ar trebui să considere o prioritate naţională atragerea românilor plecaţi. Aceştia pot investi în economia României şi vor reveni în ţară aducând cu ei posibili investitori şi asociaţii din ţările în care trăiesc. Sunt convins că transferul de know-how şi infuzia de capital astfel dobândite vor reprezenta un imbold important pentru economia românească”, a declarat Marius Bostan, liderul Repatriot.