VIDEO Cum să faci bani din sticle goale: un britanic vinde în China borcane cu aer proaspăt, cu 80 de lire sterline bucata

Leo De Watts vorbește despre afacerea sa cu borcane umplute cu aer vândute în China Captura Video / YouTube
La numai 27 de ani, britanicul Leo De Watts a avut ideea de a îmbutelia aer curat din zona rurală a Marii Britanii și să-l ofere la vânzare în cele mai poluate orașe de pe glob: Shanghai și Beijing. Și a dat lovitura.

Elita financiară chineză își permite luxul de a desface un astfel borcan și să tragă câteva guri de aer proaspăt de la țară. Aer proaspăt îmbuteliat în borcane, „importat“ tocmai din Marea Britanie.

Antreprenorul britanic Leo De Watts a făcut deja câteva mii de dolari din vânzarea către chinezi a unor borcane cu aer proaspăt de la ţară. Borcanele de 580 ml sunt vândute cu 80 de lire sterline bucata (115 dolari) şi au ajuns în China, la clienţi din marile oraşe afectate de poluare – Beijing şi Shanghai. Şi-a lansat afacerea la sfârşitul anului trecut şi a vândut deja sute de recipiente cu aer curat din zone curate ale Marii Britanii, cum ar fi Dorset sau Somerset.

„Fermierii“ din echipa lui De Watts se ocupă de capturarea aerului plimbând pe câmpurile din Dorset recipiente de sticlă acoperite în plase de pescari adaptate, apoi le ţin deschise timp de 10 minute pentru a „prinde“ aroma. Totodată, se asigură că în borcane nu s-au strecurat iarbă sau insecte.

De Watts, originar din Dorset, locuieşte acum în Hong Kong, unde şi-a găsit o vastă piaţă e desfacere pentru produsele sale. Antreprenorul pare că şi-a ales piaţa de desfacere cu multă înţelepciune, având în vedere că, în luna decembrie, Beijingul a emis prima sa alertă „roşie“ din cauza calităţii aerului, a închis şcolile şi a restricţionat traficul.

Se încinge concurenţa pe piaţa aerului îmbuteliat

În decembrie anul trecut, doi canadieni întreprinzători au început exportul în China de doze de aluminiu pline cu „aer proaspăt și oxigen“ prelevat de pe muntele Rocky Mountain. Au denumit compania Vitality Air și au vândut prin site-ul de comerț online Taobao tuburi de aerosoli cu aer de munte.

Succesul a fost rapid, prima tranșă de 500 de tuburi s-a epuizat imediat, iar cea de a doua de 700 de recipieneți s-a vândut în două săptămâni. Un recipient cu o capacitate de 7,7 litri de aer proaspăt se vinde cu un preţ aproximativ 100 de yuani (10 lire), de 50 de ori mai scump ca o sticlă de apă minerală în China.
Succesul de piață s-a tradus prin ofertele primite de canadieni de la firme chineze care își doresc să devină distribuitori pentru Vitality Air.

Moss Lam povesteşte că afacerea a pornit de o glumă, atunci când un alt cofondator al companiei, Troy Paquette, a umplut o pungă de plastic cu aer şi a vândut-o pentru 50 de cenţi pe site-ul Ebay. O a doua pungă de plastic cu aer a fost vândută pentru 160 de dolari.

„Apoi ne-am dat seama că există o piaţă pentru aşa ceva“, a declarat Lam.

Compania Vitality Air vinde recipiente cu aer proaspăt şi oxigen în America de Nord, India şi Orientul Mijlociu, dar China rămâne cea mai mare piaţă de desfacere pentru produsele sale.

Compania canadiană de pe piaţa chinezească nu este prima care vinde aer. Anul trecut un chinez, Liang Kegang a vândut un borcan cu aer din sudul Franţei cu 512 lire sterline, iar în 2013 un multimilionar chinez a vândut aer adus din zone mai puţin industrializate ale ţării.

România poate vinde chinezilor cel mai pur aer din lume

Şi românii pot scoate profituri generoase din vânzarea către chinezi a aerului îmbuteliat. Mai ales că România are cel mai pur aer din lume. Salina Slănic, din staţiunea cu acelaşi nume din Prahova, deţine câteva superlative speciale: este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare excavată fiind de 2,9 milioane de metri cubi, şi deţine cel mai pur aer de pe planetă, lipsit aproape total de radiaţii şi poluare.

Condiţiile din mină creează premisele pentru cel mai pur aer de pe planetă, din care lipsesc aproape total radiaţiile şi poluarea. Institutul Naţional de Fizică şi Energie Nucleară efectuează frecvent în salină teste şi măsurători, iar salina este în cărţi pentru amenajarea unui centru studii cosmice european.