VIDEO Creatorul Bitcoin își arată adevărata identitate. Cine este personajul real din spatele numelui fictiv

Craig Wright a afirmat în mod public că el este în spatele personajului Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin FOTO: captură video / Youtube
Antreprenorul australian Craig Wright afirmă în mod public că el este creatorul Bitcoin, Satoshi Nakamoto, după ce identitatea celui care a stat în spatele creării sistemului monetar digital a fost speculată în mai multe rânduri, transmite BBC News citat de News.ro.

În susținerea dezvăluirilor sale, Wright a folosit dovezi tehnice folosind monede despre care se ştie că sunt deţinute de către creatorul Bitcoin. În sprijinul afirmațiilor sale au venit și alți membri ai comunităţi Bitcoin, dar şi echipa de bază de dezvoltatori au confirmat revendicarea lui Wright.

Wright şi-a dezvăluit identitatea pentru trei instituţii media, şi anume BBC, The Economist şi GQ. Într-o întâlnire cu BBC, Wright a semnat digital mesaje folosind chei criptografice create în primele zile ale dezvoltării bitcoin. Cheile sunt indisolubil legate de porţiuni din bitcoin despre care se ştie că au fost create sau extrase de către Satoshi Nakamoto, mai arată News.ro.

„Acestea sunt porţiuni folosite pentru a trimite zece bitcoini lui Hal Finney în ianuarie (2009), în prima tranzacţie în bitcoin“, a declarat Wright în timpul demonstraţiei sale.

Celebrul criptograf Hal Finney a fost unul dintre inginerii care au ajutat la transformarea ideilor lui Wright în protocolul Bitcoin, a spus el. Wright a anunţat că intenţionează să dea publicităţii informaţii care le vor permite şi altora să verifice, din punct de vede criptografic, că el este Satoshi Nakamoto.

Moneda Bitcoin este acceptată în întreaga lume ca metodă de plată pentru mai multe bunuri şi servicii – de la transferuri internaţionale de fonduri şi până la răscumpărări pentru date criptate de viruşi informatici.

În prezent sunt în circulație 15,5 milioane de bitcoin și fiecare valorează aproximativ 449 de dolari (aproximativ 390 de euro). Personajul fictiv, Satoshi Nakamoto ar fi acumulat, până acum, aproximativ un milion de bitcoin.