VIDEO Adevărul Financiar Live – Situaţie albastră pentru producătorii de energie verde: din ce motive şi cu ce consecinţe?

Remus Borza (Hidroelectrica), Daniela Dinescu (director PNE Wind) și Markus Lesser (COO PNE Wind) dezbat în emisiunea Adevărul Financiar Live despre viitorul energiilor regenerabile, în condițiile reducerii stimulentelor pentru acest sector.

Reducerea stimulentelor acordate producătorilor de energie regenerabilă crește riscul ieșirii de pe piață a unor investitori din domeniu și al înghețării unor investiții de sute de milioane de euro.

Chiar dacă investițiile străine în România au crescut semnificativ în cursul ultimilor ani, acest lucru nu se reflectă în proiectele de energii regenerabile. Dacă în 2012 investițiile efectuate în România au dus la extinderea cu 923 MW a capacității eoliene totale – mai mult decât în Polonia în cursul aceluiași an –, în 2014 acestea scăzuseră la o treime.

Investitorii străini reacționează astfel la decizia guvernului de a reduce în această perioadă stimulentele oferite producătorilor de energie din surse regenerabile – eoliană, solară sau biomasă. Producătorii sunt susținuți printr-un sistem de certificate verzi, acordate în funcție de tipul de energie și de cantitatea livrată în rețea. Odată obținute, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere la prețuri între 27 și 55 de euro, astfel încât o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile.

Conform directorului ANRE, Emil Calotă, datorită acestei susțineri, energiile regenerabile au ajuns să contribuie semnificativ la reducerea prețului curentului electric, acesta estimând o creștere de 50% în situația eliminării acestor surse din amestecul energetic al României.

Totuși, în 2013, Guvernul a hotărât să reducă sau să amâne prin ordonanță de urgență numărul de certificate verzi acordate producătorilor de energie regenerabilă. În același timp, proporția de energie regenerabilă pe care distribuitorii sunt obligați să o aibă în mixul energetic s-a redus de la 15 la 11,1% în 2014.