Vânzările cu amănuntul au crescut cu peste 15% în decembrie, România este campioana Europei la consum

În România, vânzările de alimente au crescut cu 19,1%. FOTO: Guliver / Getty Images
Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut în România, față de anul 2014, cu 8,9%, potrivit unui comunicat al Institutului Național de Statistică (INS). Vânzările au crescut cu 15,5% în decembrie, comparativ cu perioada similară din 2014, acesta fiind cel mai semnificativ avans înregistrat în UE, arată datele Eurostat.

Evoluția din România s-a datorat creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+19,1%), comerțului cu amănuntul al carburanților (+5,8%) și vânzărilor de produse nealimentare (+2,8%).

În decembrie au scăzut doar vânzările de carburanţi

În decembrie 2015, comparativ cu noiembrie 2015, afacerile din comerțul cu amănuntul au crescut pe ansamblu cu 8,6%, ca urmare a creșterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+23,3%) și vânzărilor de produse nealimentare (+5,8%).

Scăderi s-au înregistrat în comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule (-9,5%).

Citiţi şi: Au fost odată buticarii: Cum au reușit marile rețele de retail să ocupe piața comerțului tradițional

Comparativ cu aceeași lună din 2014, în decembrie anul trecut cifra de afaceri în comerțul cu amănuntul a înregistrat o creștere cu 15,5% ca urmare a creșterilor vânzărilor de produse alimentare, băuturi și tutun (+25,3%), de produse nealimentare (+13,3%) și de comerțul cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule (+2,4%).

Creşteri timide în UE

Datele prezentate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) arată că, în UE, comerțul cu amănuntul a crescut cu 2% în decembrie, iar în zona euro avansul a fost de 1,4%.

Vânzările de produse non-alimentare au urcat cu 2,3% în timp ce vânzările de alimente, băuturi și țigări s-au majorat cu 1,5% iar vânzările de combustibil auto au înregistrat un avans de 0,1%.

Cele mai mari creșteri au fost raportate în România (14,3%), Irlanda (6,1%), Estonia (5,8%) și Polonia (5,5%), singurele scăderi fiind înregistrate în Portugalia (minus 1,3%), Belgia (minus 1,2%) și Danemarca (minus 0,3%).

Plusuri sub 1% în zona euro

În decembrie, comparativ cu luna precedentă, comerțul cu amănuntul a crescut cu 0,1% în UE și cu 0,3% în zona euro.

Citiţi şi: Retail prin extindere – Profi vrea să ajungă în 2016 la 500 de magazine

Vânzările de alimente, băuturi și țigări s-au majorat cu 0,8%, în timp ce vânzările de produse non-alimentare și cele de combustibil au scăzut cu 0,4%.

Cele mai mari creșteri au fost consemnate în Estonia (2,1%), Franța (1,3%) și Luxemburg (1,1%), iar cel mai semnificativ declin în Portugalia (minus 1,8%), Suedia (minus 1,7%) și Danemarca (minus 1,4%).