Vacanțe cu frica în spate: Cum au lovit în turism atentatele de la Paris și unde mai putem să ne petrecem concediile

Primele efecte ale atentatelor au fost resimțite de companiile care au zboruri către Paris. Cererea de bilete a scăzut cu peste 60% FOTO: AP
Operatorii din turism au înregistrat scăderi ale vânzărilor de bilete de avion şi rezervări de vacanţe spre Paris şi Bruxelles, de până la 70-80% imediat după atentatele teroriste. Cât de nesigure sunt destinațiile tradiționale ale turistului român?

După atentatele de la Paris și acțiunile teroriste din ultima jumătate de an multe destinații de vacanță considerate sigure au început să fie percepute potențial periculoase. Pe principiul efectului pieselor de domino, îngrijorarea s-a transmis în toată Europa.

Primele efecte ale atentatelor au fost resimțite de companiile care au zboruri către Paris. Cererea de bilete a scăzut cu peste 60%, potrivit datelor furnizate de touroperatori.

Pentru a nu pierde din rezervări și din turiști, hotelierii au redus tarifele cu 30 – 50%, în orașe precum Amsterdam, Londra sau Berlin.

În aceste condiții, agențiile s-au reorientat spre destinații considerate mai sigure, recomandându-le turiștilor care aveau rezervări pentru Paris și Bruxelles alternative precum Bruges, Valea Loarei, Costa del Sol şi Sicilia. Alte opţiuni în locul Franţei şi Belgiei au fost Italia, Spania, Portugalia, Cipru şi Grecia.

Pe fondul prezenței tot mai agresive a ISIS, destinații ca Tunisia sau Egipt aproape că nu se mai regăsesc în ofertele agențiilor de turism. Operatorii spun că, în acest moment, turiștii sunt derutați de evenimentele de la Paris, dar și de desfășurările de forțe din Bruxelles, însă cred că în timp lucrurile vor intra în normal.

Despre cum va gestiona sectorul din turism aceste probleme au vorbit la Adevărul Live Financiar  Dan Goicea, director general adjunct Cocktail Hollidays, și Mădălin Măncilă, director de dezvoltare la Accent Travel &Events.

Reculul atentatelor de la Paris în sectorul turismului

Operatorii din turism au fost primii care au observat cum atentatele de la Paris au început să miște piața vacanțelor.

„Reculul care a apărut în industria turismului, cea mai sensibilă la asemenea evenimente, s-a văzut în scăderea numărului de rezervări. Lumea devine imediat mai prudentă, nu-și mai dorește să călătorească, în primă fază în zonele unde s-au întâmplat evenimentele, iar apoi se extinde și la alte zone”, a explicat dan Goicea, de la Cocktail Hollidays.

Prima reacție a jucătorilor din industria de turism a fost prudența și apoi analizarea adevăratelor situații de risc.

„Părerea noastră, a specialiștilor care lucrăm în branșă, e să recomandăm o anumită prudență. Pentru moment, situația nu este una liniștită și nu putem recomanda zonele care încă sunt fierbinți. Asta nu înseamnă că trebuie să trecem în extrema cealaltă și să nu mai călătorim, doar pe principiul că se poate întâmpla oriunde ”, a mai spus Goicea.

Potrivit acestuia, pentru destinațiile Paris și Bruxelles, călătoriile de vacanță au scăzut între 50 și 80%. În ceea ce privește călătoriile de business, acestea nu s-au amânat, dar cu respectarea restricțiilor impuse în fiecare destinație în care există amenințări teroriste.

Primele efecte ale acestor temeri se observă în interesul pentru pachetele de vacanță care erau solicitate pentru destinațiile căutate în perioada sărbătorilor.

„Acum vine și luna decembrie cu aglomerări mari de oameni, unde lumea se duce să petreacă. Deja oamenii sunt prudenți și încearcă să evite și alte destinații, nu numai Franța și Belgia, ci și destinațiile tradiționale pentru piețe de Crăciun, cum ar fi Viena, Munchen, Frankfurt, Berlin, Praga”, a adăugat Dan Goicea.

Reversul medaliei ar fi că toată această neîncredere ar putea revigora turismul intern, mai ales în condițiile în care și în România,încep să se organizeze, timid însă, târguri de Crăciun, un gen de evenimente căutate de turiști.

„Agențiile vor avea pierderi pentru că numărul de rezervări va scădea, mulți turiști se vor orienta către destinațiile din România, ceea ce este un lucru bun. Din păcate, nu așa trebuie să promovăm România. România trebuie promovată prin ea însăși. Practic, mulți turiști preferă să rămână în țară, iar sejururile în străinătate nu mai sunt chiar atât de dorite”, a continuat reprezentantul Cocktail Hollidays.

Cum s-au reorientat operatorii

O primă reacție a operatorilor din turism a fost scoaterea din listele de oferte a destinațiilor cu risc mare pentru turiști.

„În primul rând am scos de pe toate canalele de promovare destinațiile cu risc, mă refer la Paris și la Bruxelles. Pentru noi ca industrie este foarte importantă siguranța turistului. Până nu se vor liniști apele, și se vor liniști cu siguranță, destinațiile periculoase nu vor mai fi în oferte”,  a subliniat Mădălin Măncilă, director de dezvoltare la Accent Travel&Event.

Pentru a nu pierde contactul cu furnizorii de turiști, multe agenții partenere din străinătate, dar și hotelieri, vin cu pachete promoționale.

„În situații de acest gen, prețurile scad pentru că scade și încărcarea hotelurilor, iar atunci și partenerii noștri sunt nevoiți să facă oferte speciale. Reducerile sunt într-o primă fază de 10-15%, dar depinde și de cât de lungă este criza, cum evoluează, cât este de nesigură destinația. Fiecare hotel face ofertele în funcție de gradul de încărcare pe care îl are”, a nuanțat Dan Goicea.

Mai mult, jucătorii din piața turismului spun că agențiile au renunțat de ceva timp la mai multe destinații din zona Orientului Mijlociu, unde în urmă cu câțiva ani cererile de sejururi în perioada sărbătorilor de iarnă erau destul de ridicate.

„Evident, în aceste cazuri, agențiile se repliază. Alternativele nu sunt multe, pentru că mulți turiști doreau sejururi la căldură. La plajă, la soare. Iar toată această activitate se desfășura către est, în Orientul Mijlociu – Asia, unde există o populație musulmană considerabilă”, a mai spus Goicea.

Totuși, Europa are și destinații sigure care pot fi accesate încă din această perioadă.

„Din fericire sunt foarte multe destinații sigure și către care ne putem reorienta. Dacă ne raportăm la Europa, putem spune că foarte mulți turiști s-au reorientat către sudul Spaniei. Sunt turiști care se află pe targetul de city break, pentru că la vară vom vorbi de alt gen de tipuri de pachete”, a detaliat Mădălin Măncilă.

Agențiile din România și-au făcut deja planurile pentru destinațiile externe, schimbându-și strategia de contractare a pachetelor în ceea ce privește zonele de est, în special Turcia sau Egipt.

„Am început să dezvoltăm destinațiile din Vestul Europei, iar destinațiile clasice din zona de est să le lăsăm mai ușor. Cu atât mai mult cu cât nu știm ce se va întâmpla în această iarnă în Siria”, a mai adăugat Goicea.

E și unul dintre motivele pentru care destinații ca Egipt sau Tunisia nu se mai regăsesc în ofertele agențiilor de turism, cu atât mai mult cu cât și ministerul român de Externe le-a sugerat operatorilor să încerce să evite zonele considerate nesigure.

Tour operatorii spun că-și îndreaptă acum atenția către țări ca Iordania, dar și Emiratele Arabe Unite, care nu sunt văzute în piața turismului ca un potențial pericol. În ceea ce privește Europa, operatorii spun că în această vară vor promova mai intens Croația.

„De exemplu, pentru Revelion ne-am orientat către Emirate, iar ca destinație din Europa, către Madeira, Portugalia, care este o insulă în ocean și este o destinație sigură”, a exemplificat Goicea.

Într-un context precum cel actual, tendința turistului este de a se orienta spre noi destinații, însă există și posibilitatea ca odată cu trecerea timpului, sau dacă vor fi organizate anumite evenimente, să revină în zonele considerate nesigure.

„Turiștii au migrat ușor către Spania și spre Italia, chiar și pe Londra a fost o ușoară creștere, dar dacă ne întoarcem către Paris, cred că lucrurile se vor rezolva, cu atât mai mult cu cât, în 2016, Campionatul European de Fotbal se va desfășura în Franța”, a arătat Mădălin Măncilă.

Potrivit acestuia, anumite destinații din Europa pot căpăta încredere chiar în perioada târgurilor de Crăciun, cu toate că multe persoane se tem de marile aglomerări.