Unica rezervație de bujori de stepă din Europa – comoara de la înălțime a României ce poate fi vizitată în aprilie și mai

Bujor de stepă (Paeonia tenuifolia) FOTO: Wikipedia.org
România este locul unde și-au dat întâlnire ecosisteme diverse ce încă își păstrează autenticitatea și caracterul deosebit. Dacă în celelalte țări europene animale sălbatice pot fi admirate doar la grădinile zoologice, în țara noastră flora și fauna a rămas parcă neatinsă de trecerea anilor. Una din comorile spectaculoase ale României este și rezervația de bujori de la Zau de Câmpie, locul unde bujorii sau aclimatizat la o înălțime de peste 450 metri.

Într-un peisaj de basm, aria naturală adăpostește Bujorii de Sepă (Paeonia Tenuifolia – n.r.) și este considerat unicul loc din România și din interiorul Arcului carpatin unde crește această specie de plante, fiind situată și pe cel mai înalt loc din lume unde această plantă s-a putut adapta. Aria naturală se află în extremitatea vestică a județului Mureș, aproape de limita de graniță cu județul Cluj, în bazinul hidrografic al Pârâului de Câmpie, pe teritoriul comunelor Zau de Câmpie și Valea Largă, în partea centrală a Depresiunii colinare a Transilvaniei, scrie Agrointeligența.

Adăpostește peste 350 de specii de plante

Aria protejată se întinde pe o suprafață de 3,49 ha și este inclusă în situl de importanță comunitară – Zau de Câmpie. Spectacolul naturii este întregit de o fâneață formată din două parcele, încadrată în bioregiunea continentală a Transilvaniei.

Citiți mai multe despre unica rezervație de bujori de stepă din Europa pe Agrointeligența