Ungaria a reluat livrările de gaze naturale către Ucraina

Ucraina a importat în 2013, în total, 600 de de milioane de metri cubi de gaze naturale din Ungaria. FOTO: Getty Images
Operatorul ungar al reţelei de gazoducte FGSZ a anunţat reluarea livrărilor de gaze naturale către Ucraina, după ce le-a suspendat pentru o perioadă nedeterminată în septembrie, o măsură criticată atunci de compania publică ucraineană Naftogaz.

“Sunt în măsură să confirm că livrările de gaze către Ungaria şi Ucraina au început”, a declarat, într-un e-mail, pentru AFP, Edina Lakatos, o purtătoare de cuvânt a FGSZ, scrie Mediafax.

Ea a precizat că 2,6 milioane de metri cubi de gaze naturale au fost livrate sâmbătă.

FGSZ a decis pe 25 septembrie să-şi oprească livrările către Ucraina, o măsură care a fost catalogată “neaşteptată şi neexplicată” de către Naftogaz.

Suspendarea a intervenit la câteva zile după o întâlnire la Budapesta între Aleksei Miller, preşedintele gigantului rus Gazprom, şi preierul ungur Viktor Orban, care avertizează în mod regulat cu privire la o deteriorare a relaţiilor comerciale cu Rusia.

Guvernul Orban a explicat suspendarea prin necesitatea creşterii rezervelor de gaze naturale în Ungaria, un angajament la respectarea căruia Bruxelles-ul îndeamnă ţările membre UE.

Executivul a argumentat că Ungaria este necesar să fie pregătită în cazul închiderii gazoductului care vine din Ucraina şi prin care tranzitează o mare parte din livrările Gazprom.

Potrivit operatorului ucrainean Ukrtransgaz, Ucraina a importat în 2013, în total, 600 de de milioane de metri cubi de gaze naturale din Ungaria.

Livrările de gaze ale Ungariei către Ucraina se înscriu în cadrul eforturilor UE de a ajuta Kievul, aflat în dificultate din cauza conflictelor politic şi militar în care este implicat cu Moscova şi sepratiştii proruşi din estul ţării.