Un comunist de școală nouă: 5 argumente care demostrează că Alexis Tsipras își merită acest titlu

Alexis Tsipras, președintele Syriza și prim-ministru al Greciei FOTO: AP
Syriza a câștigat adepți în detrimentul partidului comunist, datorită abordării unui limbaj modern. Partidul comunist istoric KKE are o retorica prăfuită, ancorată în trecut, de parcă n-ar fi observat că nici URSS nu mai există de un sfert de secol. KKE a rămas blocat la lupta de clasă și revoluția continuă care să le aducă prosperitate celor ce muncesc.

Capitalismul, indiferent de guvern, produce crize, șomaj și sărăcie, spune la mijloc de 2015 secretarul general al KKE, Dimitris Koutoumbas, o fosilă vie din perioada de glorie marxist-leniste, când lumina venea de la răsărit pentru o mare parte din Europa, inclusiv cea occidentală.

Alexis Tsipras, fondatorul Syriza a speculat aceste slăbiciuni ale partidelor istorice de extremă stânga, adoptând o atitudine modernă, de lider radical care vrea să reformeze societatea, eliminând discursul anti-capitalist perimat și învechit. Cu toate acestea, în esență, discursul său și evoluția politică este tipică pentru un activist de extremă stânga clasic.

Print

  1. Egalitarism și redistribuirea veniturilor: Alexis Tsipras a promis că dacă va ajunge premier va lupta pentru egalitatea cetățenilor și redistribuirea bogăției. În ciuda lipsei de resurse, discursul populist predomină, Syriza intenționând să majoreze taxe, impozitele pentru companiile care obțin profituri mari, suprataxarea marilor averi și a consumului. Cu alte cuvinte, cei care muncesc și produc profit sunt obligați să cedeze și mai mult din venituri pentru plata pensiilor, ajutoarelor sociale și a birocrației ineficiente a statului.
  2. Discursul naționalist și conceptul neamestecului în treburile interne: Syriza este mai mult decât un partid eurosceptic. După cinci luni de guvernare, Grecia a ieșit practic din structurile Uniunii Europene. Sub acoperirea independenței și autodeterminării, haosul stăpânește țara. Băncile sunt închise de o săptămână și pensionarii stau cu orele la coadă ca să scoată maxim câte 120 de euro pe zi. Ruptura definitivă cu UE, instituția care a ajutat la modernizarea și democratizarea țării după dictatura coloneilor, este foarte aproape de a se realiza.
  3. Cine nu-i cu noi e împotriva noastră: Cu varianta, cine nu e comunist sigur e fascist. Nikos Kotzias, ministrul afacerilor externe în guvernul Syriza, include Germania în rândul puterilor colonialiste. În cadrul campaniei de presiuni pentru încheierea unui nou acord pentru salvarea finanțelor elene, propaganda de la Atena nu a ezitat să alăureze din nou conducerea actuală a Germaniei de perioada ocupației naziste din cel de al Doilea Război Mondial.
  4. Instituțiile financiare internaționale sunt teroriste: În ultima perioadă, acuzațiile la adresa insituțiilor financiare (Fondul Monetar Internațional, Banca Central Europeană, Banca Mondială etc) s-au întețit. În luna iunie Alexis Tsipras spunea despre FMI că a dus o politică criminală. Săptămâna trecută, raportul FMI în care se arăta că datoria externă a Greciei este nesustenabilă și trebuie restructurată, reprezentanții Syriza n-au mai atacat FMI. În schimb, au spus despre reprezentanții instituțiilor europene că sunt teroriști.
  5. Întoarcerea la popor: Este o metodă care să justifice deciziile prin sprijinul popular. Problema constă în propaganda profesionistă făcută timp de luni de zile în direcția dorită de Syriza. Adâncirea crizei și haosul produs nu le mai este imputabil 100% conducătorilor. Este vorba de metoda clasică de evitare a responsabilității prin mutarea centrului de greutate pe voința populară.