Ultimele zile din cariera ultimului mohican: Radu Ghețea, veteranul banking-ului românesc, rămâne fără funcții executive

Radu Grațian Ghețea se retrage după o carieră de 38 de ani petrecută în sistemul bancar FOTO: Mediafax
Cariera lui Radu Grațian Ghețea, unul dintre cei mai vechi bancheri din România, ajunge astăzi la ultimele episoade: după ce Consiliului de administraţie al CEC Bank anunța vineri că așteaptă aprobarea BNR pentru a-l numi în poziția de director general și președinte pe Enache Jiru, Asociaţia Română a Băncilor și-a anunțat astăzi noul președinte, Sergiu Oprescu. Astfel, Radu Ghețea face pasul către funcțiile onorifice.

Preşedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, va prelua conducerea Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), după ce mandatul lui Radu Graţian Gheţea, aflat de 15 ani la şefia organizaţiei, a expirat. Acesta din urmă va fi numit preşedinte de onoare al asociaţiei, potrivit Adunării Generale.

Vestea vine la câteva zile distanță de nominalizarea lui Enache Jiru (50 de ani), secretar de stat în Ministerul Finanţelor, şefului Trezoreriei statului, pentru funcţia de preşedinte-director general al Consiliului de Administraţie al CEC Bank, poziție încă ocupată de Radu Ghețea. Jiru mai aşteaptă doar aprobarea BNR și ar urma să se întoarcă la şefia băncii de stat după 10 ani.

Citiți și: Mandate (nu doar) cu prelungire: cine va conduce CEC Bank

Propunerea lui Jiru pentru funcţia de preşedinte al CEC Bank a fost făcută încă din februarie 2014, când membrii Guvernului au decis schimbarea lui Radu Gheţea, în urma declanşării scandalului în jurul creditului acordat de banca de stat Ioanei Băsescu, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, pentru achiziţionarea terenului agricol de la Nana. Întrucât mandatul lui Radu Gheţea nu se încheiase, iar o revocarea înainte de termen ar fi presupus salarii compensatorii uriaşe, Ministerul Finanţelor a amânat schimbarea conducerii.

Radu Ghețea (66 de ani) urmează astfel – cu întârziere de câțiva ani – parcursul altui bancher veteran, Dan Pascariu, actualul preşedintele al Consiliului de Supraveghere al UniCredit Ţiriac Bank – o altă funcție onorifică. Deși mai tânăr cu un an decât Ghețea, Pascariu nu mai ocupă funcţii executive încă din 2007, de când la conducerea UniCredit sosea Răsvan Radu, un CEO cu 17 ani mai tânăr. În același an 2007, Radu Ghețea prelua șefia CEC Bank și demara modernizarea celei mai “prăfuite” bănci din sistemul românesc, proces finalizat în 2011. În prezent, CEC este a cincea cea mai mare bancă după valoarea activelor și continuă să câștige cotă de piață. Însă sarcina aceasta va fi preluată de Enache Jiru.

Viitorul CEC Bank s-ar putea să se schimbe însă odată cu debarcarea lui Radu Grețea, guvernul Ponta având planuri diferite pentru această bancă. Statul, care deține CEC Bank, dorește să o transforme într-o bancă de dezvoltare, după modelul Silicon Valley Bank, instituție axată pe finanțarea companiilor orientate către nanotehnologii și IT, spunea ministrul delegat pentru IMM,  în luna noiembrie 2014. Potrivit lui Jianu, primul demers al băncii de dezvoltare îl reprezintă finanțarea start-up-urilor și a microîntreprinderilor, dificilă în prezent.

Citiți și: Cele trei momente de răscruce din viaţa preşedintelui UniCredit Ţiriac Bank

Lucrul acesta nu s-a realizat datorită opoziției celui ce a condus CEC-ul mai bine de 7 ani și care spune că „ CEC Bank este o bancă comercială universală, iar transformarea sa într-o bancă de investiții este ineficientă, mai ales în condițiile existenței unei rețele de unități teritoriale foarte dezvoltată”.

În ceea ce privește prerogativele lui Ghețea în conducerea ARB, acestea sunt preluate acum de Sergiu Oprescu, care declara, din noua funcție: “conducerea ARB va avea un rol proactiv în comunicarea cu stakeholderii sistemului bancar. Pentru a îndeplini misiunea asumată de Asociaţia Română a Băncilor de a promova Interesele membrilor săi şi de a contribui la dezvoltarea sectorului bancar.”

ARB este membră a Federaţiei Bancare Europene din 1992 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene şi face parte din 26 de organisme naţionale lucrative privind dezvoltarea şi perfecţionarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziţie peste 800 de specialişti care participă la cele 23 de comisii tehnice ale asociaţiei. ARB  are în prezent 39 de membri, instituţii de credit cu capital majoritar privat sau de stat, sucursale şi reprezentanţe ale unor bănci străine.