Ucraina riscă să intre în incapacitate de plată: motivul, o datorie de 3 miliarde de dolari către Rusia

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse FOTO: AP
Ucraina trebuie să ramburseze Rusiei un împrumut în valoare de 3 miliarde de dolari până la sfârşitul acestui an, iar dacă nu va face acest lucru riscă să intre în incapacitate de plată.
Share on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Rusia deţine eurobonduri ucrainene în valoare de 3 miliarde de dolari, care ajung la scadenţă la sfârşitul acestui an, conform Mediafax.

“Este un împrumut suveran şi, în mod natural, dacă nu va fi rambursat ar fi o situaţie de default”, a declarat purtătorul de cuvânt al administraţiei de la Kremlin, Dmitri Peskov.

Ministrul ucrainean de Finanţe Natalie Jaresko a declarat în luna august că autorităţile de la Kiev au ajuns la un acord cu creditorii privaţi pentru reducerea datoriilor de 70 de miliarde de dolari ale ţării cu 18 miliarde de dolari, precum şi pentru reducerea valorii nominale a unor obligaţiuni în valoare de 3,6 miliarde de dolari.

În octombrie, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a spus că autorităţile de la Kiev au sugerat Moscovei să accepte restructurarea datoriei de 3 miliarde de dolari, contractată atunci când Rusia a cumpărat eurobonduri ucrainene, în decembrie 2013.

Oficiali ruşi de rang înalt, inclusiv ministrul de Finanţe Anton Siluanov, au afirmat anterior că Moscova nu intenţionează să discute restructurarea datoriilor Ucrainei.

Share on Facebook1Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone