Uber, la sfârșit de drum: Legea de combatere a transporturilor rutiere ilicite a trecut de Parlament

Legislaţia în vigoare nu prevede dispoziţii pentru sancţionarea faptelor menite să descurajeze practicile ilicite în activitătile de transport rutier de persoane FOTO: Guliver / Getty Images
După aproape şase luni de controverse pe marginea proiectului legislativ care interzice, între altele, şi practica autostopului, miercuri parlamentarii au adoptat legea privind combaterea transporturilor ilicite.

Astfel, persoanele fizice sau cele juridice nu vor mai putea realiza transport public de persoane cu un autoturism dacă nu respectă prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, modificată şi completată prin proiectul adoptat miercuri.

În acest scop, Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere publică, în decembrie anul trecut, un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr 38/2003.

Iniţiatorii normativului au motivat noile reglementări şi urgenţa acestora prin faptul că legislaţia în vigoare nu prevede dispoziţii pentru sancţionarea respectivelor fapte, menite să descurajeze practicile ilicite în activitătile de transport rutier de persoane.

Ce vor iniţiatorii

Proiectul a fost propus având în vedere că „perpetuarea practicilor ilicite afectează profund activitatea întreprinderilor autorizate şi mediul concurenţial, cu impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor încasate ca urmare a neplăţii taxelor şi impozitelor aferente activităţilor de transport rutier de persoane neautorizate desfăşurate de către persoane fizice şi juridice.

Citiți mai multe despre legea de combatere a transporturilor rutiere ilicite  pe „Adevărul”