Turiștii străini au redescoperit România. Din ce țări vin cei mai mulți vizitatori

Turiștii străini au început să le ceară agențiileor de turism pachete care includ drumeții și trasee de mai multe zile în zone montane FOTO: Mediafax
Anul trecut România a fost vizitată de 2,2 milioane de turiști străini, iar statisticile arată că aceștia sunt interesați de marile orașe, de litoral și zona montană, dar și de sectorul balnear.
Share on Facebook376Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn17Share on Reddit0Email this to someone

Cei mai mulți turiști care au călătorit anul în România provin din Germania, 266.934. Potrivit datelor INS, nemții preferă Bucureștiul și marile orașe, dar merg în număr destul de mare și pe litoral sau în Delta Dunării.

Datele statistice arată că turiștii din Israel sunt interesați de stațiunile montane, francezilor le place să facă circuite turistice, iar cei care călătoresc din Ungaria și Republica Moldova preferă stațiunile balneare de la noi.

Operatorii de turism de pe piața românească spun că destinațiile din România vor avea mai multă căutare în acest an după ce Lonely Planet a plasat Transilvania pe locul 1 în topul regiunilor din întreaga lume care merită vizitate în 2016.

Litoralul, disputat între americani și nemți

Aproape 4.900 de turiști din Germania au venit anul trecut pe litoralul românesc în 2015. „Prezența masivă a turiștilor din nemți este logică pentru că România se promovează mai intens și constant în Germania”, a declarat președintele Asociației Agențiilor Naționale de Turism (ANAT), Aurelian Marin.

Citiți și: Războiul Litoralului – Cum ne-au furat bulgarii turiștii și ce le-au oferit să revină în stațiunile lor

Statistica mai arată că anul trecut s-au mai cazat pe litoral și peste 2.700 de turiști americani. „Prezența turiștilotr din Statele Unite este dată de numărul mare de soldați americani care sunt în bazele din jurul orașului Constanța. Când au liber, mulți dintre ei se cazează în hotelurile din stațiunile de pe malul mării”, explică Aurelian Marin.

Print

Cei care promovează litoralul spun că pentru acest an se așteaptă la creștearea vizitelor dinspre Israel. Asta chiar dacă anul trecut israelienii nu erau în top 5 al prezenței pe litoralul românesc. De anul acesta dinspre Israel vor sosi din iunie câte trei curse charter pe săptămână pe aeroportul Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța.

Suntem căutați pentru turismul de business

Statisticile arată că peste 1,7 milioane de turiști străini au preferat anul trecut Bucureștiul și marile orașe reședință de județ. Operatorii din turism spun că aceste destinații sunt căutate de oamenii de afaceri.

„Pe de o parte vorbim de București și de regiunile Centru și Vest pentru destinații de city break. Pe aceste zone avem și mult turism de business”, susține președintele ANAT Aurelian Marin.

Aceasta spune că cei mai mulți oameni de afaceri care se cazează în marile orașe din România provin din Germania. O arată și cifrele. Anul trecut ne-au vizitat marile orașe 203.601 de turiști germani.

Citiți și: Războiul Litoralului (II) – Cum vor românii să-și recâștige turiștii cu investiții în stațiunile din sud

Capitala și reședințele de județ au fost vizate și de 172.923 de italieni, dar și de 160.590 de israelieni.

Israelienii trag la munte

Cei mai mulți turiști străini care au vizitat stațiunile montane din România au fost cei din Israel, 42.831.

„Foarte mulți turiști din Israel aterizează pe Otopeni și preferă să meargă în stațiunile de pe Valea Prahovei. Ei cunosc foarte bine acestă destinație și este căutată în Israel” explică Aurelian Marin.

Potrivit acestuia numărul turiștilor israelieni a început să crească și la Sibiu și nu exclude ca în viitorul apropiat să fie introdusă o cursă aeriană dinspre Israel pentru această destinație. Acest lucru s-a întâmplat la Oradea, iar din acest an există un charter dinspre Israel.

Printre turiștii care caută Carpații sunt și bulgarii. „Turiștii din Bulgaria sunt prezenți pe Valea Prahovei și solicită chiar circuite de câteva zile. Mai nou bulgarii cer pachete de vacanță și în Bucovina”, clarifică Aurelian Marin.

Moldovenii și ungurii vor la băi

Datele Institutului Național de Statistică mai arată că turiștii din Republica Moldova și Ungaria ocupă primele două locuri ca volume de cazări în stațiunile balneare.

„Ungaria și Moldova sunt aproape de stațiunile balneo de la noi. Moldovenii solicită pachete, în special, pentru Tușnad Covasna și Slănic Moldova. Turiștii din Ungaria sunt atrași de Sovata. Ei preferă să se cazeze la complexul Danubius care a fost renovat și au condiții foarte bune de cazare și tratament”, a mai precizat Marin.

Citiți și: Turismul balnear, magnetul pe care îl folosesc hotelierii români să-i readucă pe străini – Cât îi costă însă acest lux?

În ceea ce-i privește pe turiștii din republica Moldova aceștia preferă România pentru că pachetele vândute la ei sunt asemănătoare cu cele destinate turiștilor români și au aceleași facilități la tratament.

Norvegienii și polonezii vor în Deltă

Cei mai mulți turiști care au vizitat anul trecut Delta Dunpării au fost tot cei din Germania (4.494). Pe locul al doilea s-au clasat polonezii. Operatorii din turism spun că aceștia din urmă sunt amatori de plimbări în natură, dar sunt și pasionați de vânătoare.

Delta Dunării este destinația preferată și pentru turiștii norvegieni. Specialiștii din turism spun că nordicii caută Delta Dunării pentru birdwatching (urmărirea comportamentului păsărilor).

Și asta pentru că Delta este considerată „Raiul Păsărilor”. În Delta Dunării viețuiesc nu mai puțin de 327 de specii de păsări.

Share on Facebook376Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn17Share on Reddit0Email this to someone