Turiștii și marea – Cum au prins românii gustul croazierelor și cât plătesc pentru un pachet de servicii

Pe an ce trece, tot mai mulți români sunt dispuși să se aventureze în jurul lumii, pe mare FOTO: Guliver/ Getty Images
Românii dau semne că au uitat de criză și își diversifică planurile de vacanță, fiind dispuși să plătească și peste 10.000 de euro pentru o croazieră pe mare.

Turiștii români au început să aibă pretenții și asta se vede în serviciile pe care le oferă agențiile de turism care vând croaziere.  Ofertele pe acest segment pleacă de la câteva sute de euro pentru o croazieră de șase nopți pentru un cuplu, dar ajunge și la peste 35.000 de euro pentru turiștii cu prețenții.

Cele mai mari vânzări pe acest segment le are agenția croaziere.net, care anul trecut a trimis pe mare peste 5.000 de români și a avut încasări de circa patru milioane de euro de pe urma acestui produs.

„Cererile pentru croaziere sunt în creștere la nivel mondial. Acest lucru se vede și în România, pentru că în ultimii cinci ani am avut creștere permanentă. Sunt clienți care merg într-o croazieră și apoi se întorc și cer din nou acest serviciu. Este un produs care crește“, a declarat Ioan Bășea, proprietarul agenției croaziere.net.

Sfaturi pentru un preț bun

Semnalele din piață sunt simple. La fel ca la pachetele turistice clasice, și în cazul croazierelor cel mai economic sistem de a rezerva o vacanță este prin early booking.

„O croazieră este mult mai ieftină dacă rezervarea se face prin early booking, de regulă cu cel puțin șase luni înainte de ziua plecării. Pe acest segment nu prea există oferte last minute. Ele sunt, însă foarte puține“ a explicat Ioan Bășea.

Citiți și: Vine vacanța cu trenul de Franța – Cât costă pachetele turistice care includ cazare și bilete la Euro 2016

Potrivit acestuia turiștii dispuși la aventuri pe mare trebuie să ia în calcul și cheltuielile suplimentare. „Croaziera, în sine, nu este foarte scumpă. Un sejur în Caraibe, la o cabină înternă costă în jur de 1.000 de dolari pentru două persoane. În acest caz prețul crește pentru că se adaugă banii pentru biletele de avion și taxele ce trebuie plătite“, a arătat Bășea.

Jucătorii din piață mai spun că românii au cele mai multe cereri pentru croaziere în Marea Mediterană, apoi Marea Nordului, Marea Baltică, în general în Europa. „După 3-4 croaziere apar tentații noi și apar cereri pentru Alaska, America de Sud sau Caraibe”, a mai spus Bășea.

De exemplu, prin early booking o croazieră în Mediterana de Est costă 1033 de euro de persoană pentru 13 nopți, cu plecare în data de 10 iunie din Veneția. În mod normal, prețul de catalog pentru acest sejur este de circa 2.000 de euro de persoană.

Croazierele „exotice“ au și ele prețuri destul de atractive. De exemplu o croazieră de 10 nopți în Caraibele de vest costă de la 489 de euro de persoană, cu plecare în data de 6 decembrie, din Miami. Această ofertă este pentru cazare în cabine interioare. Trebuie știut că la acest tip de croazieră cheltuilelie pentru transport și taxe suplimentare sunt de de câteva ori mai mari.

Profilul turistului român de croaziere

Turistul român care preferă să plece într-o croazieră nu este de regulă putred de bogat. „Clienții sunt de la angajați bugetari sau corporatiști, până la antreprenori și profesiuni liberale“, a clarificat Ioan Bășea.

Acesta recunoaște că în România nu se vinde foarte bine luxul pentru că liniile care au acest tip de produs au și prețuri prohibitive. În cazul unui pachet de două persoane de 2.000 – 3.000 de euro la o linie medie, la una de lux acel pachet este de 5.000 – 6.000 de euro.

Citiți și: Atenție! Topul celor mai periculoase 15 ţări pentru turişti în 2016

„În jur de 80-85% din turiști revin și cer produse superioare. Nu revin însă cei care pleacă cu promoții de 299 sau 399 de euro“, a precizat Bășea.

Acxesta mai spune că sunt și situații în care clienții vor cu adevărat aventură pe mare. „La sfârșitul anului trecut, un client, a rezervat o crpazieră de 90 de zile pentru care a plătit 25.000 de euro”, a detaliat proprietarul agenției croaziere.net.

Acesta mai spune că pentru siguranța pasagerilor, liniile maritime care fac astfel de croaziere au exclus din trasee țările cu probleme, cum ar fi Tunisia și Egipt, iar din acest an nu mai sunt în program nici opririle din porturile din Turcia.