Turiștii au cheltuit peste 10 milioane de euro de 1 mai

Mamaia a fost principala destinație de pe litoral căutată de turiștii care au vrut să se distreze FOTO: Adevărul
Vacanța de Paște și 1 mai a scos din buzunarele turiștilor 10,4 milioane de euro în cele trei zile de relaxare, cu 38% mai puțin față de anul trecut când minivacanța s-a întins pe aproape o săptămână și s-au înregistrat încasări de 14,4 milioane de euro.

Operatorii din industria turismului au înregistrat în acest an un număr de 116.000 de turiști în zilele de minivacață, potrivit datelor centralizate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Printre preferințele turiștilor din acest an au fost destinațiile din mediul rural unde au fost înregistrate 50.000 de persoane, în timp ce 22.000 de locuri vândute au fost în stațiunile montane. În acest an a crescut și numărul cererilor în stațiunile balneare, 14.000 de locuri.

1 mai pe litoral

Potrivit FPTR, pe litoral, în unitățile de cazare clasificate de Autoritatea Națională în Turism, au fost 20.000 de turiști, în timp ce Asociația Litoral – Delta Dunării a estimat că în zilele de vacanță, la malul mării au ajuns, în total, circa 30.000 de persoane.

„A fost un weekend de succes, aşa cum am estimat. Peste 30.000 turiști au fost în mod cert pe litoral. Având în vedere ca minivacanța a avut dublă seminificație anul acesta, turiștii au avut parte de pachete de cazare dinamice și flexibile care le-au oferit libertatea de a veni la mare în functie de programul acestora“, a arătat președintele Asociației Litoral – Delta Dunării, Corina Martin.

Pe litoralul românesc, cele mai aglomerate stațiuni au fost Mamaia și VamaVeche, potrivit estimărilor Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Stațiunile dun sudul Litoralului au fost căutate în special de familiști care au vrut mai multă liniște și au căutat pachete de tip all inclusive.

Stațiunile litoralului bulgăresc au fost căutate de turiștii care au apelat la transport individual, în timp ce pentru destinații ca Antalya, Rodos și Chania au fost înregistrate circa 2.000 de persoane care optat pentru curse charter, mai transmite ANAT.

Valea Prahovei are publicul ei

Valea Prahovei a fost una din principalele destinații ale turiștilor care au vrut să petreacă minivacanța la munte. Potrivit datelor ANAT, în această zonă au fost prezenți circa 9.000 de turiști. Acestora li s-au adăugat și excursioniștii de „o zi“.

„Unele unități hoteliere au fost ocupate în proporție de 100%, unele mai puțin, în funcție de promovarea facută de hotelieri, a ofertelor pentru această vacanță, dar și în funcție de  politica de marketing. Rezervările pentru vacanța de 1 mai (peste 80%) s-au făcut prin agenții de turism online și offline, inclusiv portaluri de rezervări“, a transmis Adrian Voican, președintele Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova.

Surprize în sectorul balneo

Operatorii din turismul balnear spun că anul acesta va fi unul promițător. Șia asta pentru că număril turiștilot care au ales să vină în acet gen de stațiuni a crescut cu 15% față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Situația este mult mai bună ca anul trecut. În stațiunile în care s-au făcut investiții numărul cererilor pentru cazare a crescut. Anul acesta am avut un grad de ocupare cu 15% mai mare ca anul trecut în stațiunile balneare. Cei mai mulți turiști au mers către Felix, Sovata, Călimănești, Căciulata, Govora“, a declarat Nicu Rădulescu, președintele Organizației Patronale din Turosmul Balnear.

Potrivit datelor ANAT, doar la Băile Felix s-au înregistrat de 1 mai 5.000 de turiști, în condițiile în care în vârful de sezon se înregistrează circa 14.000 de intrări.

Operatorii din acest sector mai spun că aceste creșteri sunt efectul investițiilor începute de hotelieri și proprietarii bazelor de tratament în urmă cu aproximativ trei ani.

Anul acesta au fost la mare căutare și Maramureșul și Bucovina, unde au ajuns în special turiști care au vrut să participe la slujbele ținute la bisericile din zonă.