Transportatorii solicită ca noua lege RCA să fie aprobată până în iunie, în caz contrar amenință cu proteste

Transportatorii amenință cu proteste dacă legea RCA nu este aprobată până în iunie FOTO: Guliver/ Getty Images
Dacă până în luna iunie legea RCA nu va fi votată în Parlament sau dacă Guvernul nu adoptă o ordonanţă de urgenţă pentru a introduce prevederile noii legislaţii, transportatorii vor organiza proteste, a declarat marţi, pentru News.ro, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.

Transportatorii au anunţat iniţial un protest la nivel naţional în data de 18 aprilie, din cauza nemulţumirilor generate de scumpirea poliţelor de asigurare de răspundere civilă a autovehiculelor (RCA) şi de unele prevederi existente în proiectul legii RCA.

Între timp, protestul din 18 aprilie a fost anulat, iar una dintre cauze ar fi fost riscul de politizare.

„M-au sunat şi pe mine şi pe alţi lideri din ţară diverşi oameni politici, care nu avuseseră nicio treabă cu legea RCA până atunci. Întrebau insistent când facem protestul şi atunci ne-am dat seama că ceva nu este în regulă. Nu vrem să răsturnăm guvernul, vrem o lege corectă“, a afirmat Ştefănescu, pentru News.ro.

Transportatorii au dubii că legea RCA, care se află în prezent în dezbatere în comisia de buget-finanţe a Senatului, va fi votată până la 1 iulie, data începerii vacanţei parlamentare, şi pregătesc un posibil protest în luna iunie.

„În luna mai nu se pot organiza proteste din cauza campaniei electorale, dar vom trimite comunicate de presă pentru a sublinia urgenţa acestei legi extrem de importante“, a declarat preşedintele COTAR.

Ştefănescu este nemulţumit că guvernul nu a acceptat să aprobe o ordonanţă de urgenţă pentru aplicarea mai rapidă a unor prevederi din proiectul de lege stabilite de comun acord cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Protestul va avea loc în toate marile oraşe ale ţării, dacă prevederile existente în actualul proiect de lege nu sunt adoptate în luna iunie, iar numărul autovehiculelor care ar putea participa la această mişcare va fi de circa 40.000, potrivit reprezentanţilor transportatorilor, mai scrie News.ro.

În prezent, proiectul legii RCA se află în dezbatere în comisia de buget-finanţe a Senatului, după ce au fost aduse modificări şi din partea Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC) şi a Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).

Marţi, părţile implicate în discuţii au o ultimă discuţie înainte de a trimite propunerile finale. După 4 mai, legea va intra pe făgaşul juridic obşnuit şi ar putea fi votată de Camera Deputaţilor, cameră decizională, până la sfârşitul lunii iunie.