Topul celor mai mizerabile economii din lume. Pe ce loc se situează România

Guvernul socialist de la Caracas - Venzuela se confruntă cu proteste din cauza detriorării nivelului de trai FOTO: AP
În ierarhia țărilor, stabilită după indicele „celor mai mizerabile economii” compus din rata inflației și a șomajului, calculat de Bloomberg după un șondaj făcut în rândul economiștilor, România a avansat opt poziții în 2016 față de 2015
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Din cauza hiperinflației, Venezuela își păstrează pentru al doilea an consecutiv, titlul de cea mai mizerabilă economie din lume. Inflația galopantă, care a atins o medie anuală de 98,3% împreună cu o rată a șomajului de 6,8% a situat țara sud-amerciană pe primul loc în topul 2015 al celor mai mizerabile economii.

Fără vreo șansă ca situația să se îmbunătățească în acest an –economiștii inervievați de Bloomberg estimează creșterea inflației la 152% și a șomajului la 7,7% pentru 2016 – Venezuela va rămâne cel mai probabil pentru încă un an cea mai mizerabilă economie a lumii.

Ierarhizarea celor 63 de economii este făcută compilând rata șomajului cu inflația. Cu cât rezultatul este mai mare, cu atât economia este considerată mai mizerabilă. Indicele de 159,7 pentru Venezuela în 2016 este de patru ori mai mare decât cea de a doua clasată, Argentina.

Prăbușirea prețului petrolului este un dezastru pentru țara care deține cele mai mari rezerve de petrol din lume, țițeiul contând pentru 95% din totalul exporturilor sale. Scăderea veniturilor pune presiune pe bugetul țării, serviciul datoriei externe în acest an fiind de 10 miliarde de dolari.

Președintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat stare de „urgență economică” și a comunicat parlamentarilor că este timpul pentru scumpirea benzinei și reevaluarea cursului de schimb al monedei naționale. În Venezuela se găsește cea mai ieftină benzină din lume, chiar dacă prețurile pentru produsele de bază sunt în continuă creștere: nota de plată pentru o cină la un restaurant decent din Caracas este echivalentul unui salariu minim pe economie.

Noul ministru al economiei din guvernul socialist de la Caracas a declarat recent că în „viața reală” nu există scumpirea celor necesare traiului de zi cu zi, dând vina pe cei pe care i-a numit speculatori, cămătari și oameni de afaceri îmbuibați.

În Argentina, autoritățile sunt în plin proces de restructurare a agenției naționale de statistică și nu mai raportează unii dintre indicatorii economici. Aceasta survine după ce ani de zile au planat suspiciuni privind acuratețea datelor statistice pe care le comunicau.

În afară de Venezuela și Argentina care se luptă cu inflația, următoarele trei clasate în top, Africa de Sud, Grecia și Ucraina au mari probleme cu combatarea flagelului șomajului.

În alte regiuni ale lumii, lucrurile nu se prezintă la fel rău. Polonia de exemplu, în 2015 a infirmat prognoza pesimistă pentru 2015, fiind poziționată inițial pe locul 19, dar la finalul anului a ocupat poziția 42 datorită reducerii ratei șomajului. Însă 2016 nu a debutat pentru polonezi sub cele mai bune auspicii, din cauza incertudinilor generate de o politică fiscală relaxată și a unei posibile retrogradări a ratingului de țară, ceea ce ar putea înrăutății situația economică.

Cele mai „fericite” economii din acest an, sunt aceleași cu cele de anul trecut. Tailanda, care a reușit să creeze mai multe locuri de muncă va fi cea mai puțin mizerabilă economie dintre cele 63 analizate. Singapore, care a fost pentru prima dată luată în calcul în acest an, se plasează imediat pe poziția următoare. Elveția, Taiwan și Japonia completează topul celor mai bune economii după parametrii luați în calcul.

Economiștii au găsit semne de îmbunătățire ale situației economice din Rusia, România și Irlanda. România este cotată pe locul 53 din cele de 63 de țări luate în calcul, imediat după Marea Britanie. Rata inflației foarte scăzute și șomajul redus comparativ cu media UE fac ca în 2016, România să câștige opt locuri în clasamentul întocmit de Bloomberg.

Indicele mizeriei este calculat utilizând mediana estimărilor din studiile economice efectuate de Bloomberg în ultimele trei luni. Valorile din 2015 pentru inflație și șomaj sunt mediile anuale și reprezintă ultimele date comunicate pentru fiecare țară.

488x-1_002

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone