Top strategii pariuri online, cum gestionăm banii corect?

Elena Deacu 16-08-2017
Fenomenul pariurilor online a luat o mare amploare în ultimii ani. Din 2015, piața de jocuri de noroc online a fost reglementată în România, tocmai pentru că statul a sesizat dezvoltarea acestui sector și a dorit să încaseze taxe și impozite de la operatori și totodată de la jucători. Interesul pentru strategiile de pariuri online este mare, însă specialiștii spun că diferența între pierzători și câștigători este dată de cele mai multe ori de gestionarea corectă a banilor.

Da, există mulți pariori talentați, care nu reușesc să devină iscusiți, tocmai din cauza faptului că nu urmăresc o strategie de money management viabilă sau pentru că nu o respectă pe parcursul jocului, deși se pricep în ceea ce privește stabilirea unor pronosticuri de succes.

În dorința de a afla mai multe despre acest subiect, am început căutarea și unde să găsesc strategii la pariuri sportive online dacă nu pe site-ul celei mai mari și mai active comunități de pariori de la noi din țară. 3 dintre zecile de strategii răsfoite mi-au atras atenția și în cele ce urmează vom discuta despre acest top 3 strategii de gestionare a banilor la pariuri online.

Strategia mizei fixe

Aceasta este probabil strategia de money management cea mai folosită în rândul pariorilor profesioniști. Presupune stabilirea unui procent cuprins între 2% și 5% din banca inițială ca miză, care va fi jucată până la sfârșitul sezonului sau până când jucătorul efectuează o retragere sau o depunere, după caz. Spre exemplu, dacă banca inițială a pariorului este 1.000 RON, iar acesta dorește să joace precaut, va miza 2% din bancă pe fiecare bilet, adică 20 RON. Bineînțeles, profesioniștii joacă exclusiv pariuri individuale, lucru care se aplică și în cazul celorlalte două strategii de mai jos.

Easy Money

Easy Money, numită și „Strategia fricoșilor” este cea mai riscantă metodă despre care vom vorbi. În același timp însă, această metodă are și potențialul de a aduce cele mai mari satisfacții pe termen mediu. Despre ce este vorba: pariorul alege o miză de pornire, care să fie cuprinsă 10% și 25% din bugetul său total pentru pariuri. Înainte de a începe trebuie să-și stabilească și o cotă totală la care să se oprească sau o țintă financiară. De regulă, cei care practică această strategie aleg să se oprească la cote cuprinse între 10 și 100.

Practic, miza inițială se plasează și apoi se rostogolește. De regulă, se joacă pariuri cât se poate de sigure, cu cote mai mici de 1.10. Pe fiecare bilet, se adaugă miza inițială și toate câștigurile anterioare, până când se atinge target-ul stabilit. Dacă vreun pariu este pierzător, se reîncepe o nouă mână pornind de la miza inițială.

Există și posibilitatea de a juca mai multe mâini simultan, pentru ca în cazul unei înfrângeri, jucătorul să nu trebuiască să înceapă de la 0 și să mai fie nevoit să aștepte foarte mult până când revine în același punct.

Kelly Criterion

Strategia Kelly, deși a fost inventată încă din 1956 este ceva mai complicată decât precedentele prezentate în acest articol. Simplu spus, această metodă presupune stabilirea mizei exclusiv în funcție de marja unor cote valoroase. Cotele, așa cum le știm noi, în format zecimal, pot fi transformate în probabilități. Ideea este că pariorul va miza 10% din banca sa atunci când găsește o cotă mai mare cu 10% decât așteptările personale pentru un anume pronostic.

Spre exemplu, dacă după analizarea unui pronostic pariorul consideră că respectiva predicție are 55% șanse de reușită, adică echivalentul unei cote de 1.81 și găsești la o casă de pariuri online o cotă de 2.00 pentru acel pont, adică cu 10% mai mare, va paria 10% din banca sa pe acel pronostic.

Miza în cadrul strategiei Kelly poate fi calculată folosind următoarea formulă:

x = (ab – c) / a, unde x este miza pe care o vom paria, a este cota în format fracțional, b este probabilitatea de câștig evaluată de parior, iar c este probabilitate de pierdere evaluată de parior.

O bună parte dintre pariorii profesioniști sunt de părere că aceasta poate fi cea mai profitabilă strategie de money management, atâta timp cât analizelor efectuate de jucător sunt de o înaltă calitate. Cu alte cuvinte, un specialist care se pricepe foarte bine la estimarea șanselor reale ale diverselor pronosticuri, poate avea foarte mult de câștigat aplicând acest sistem.