Top 5 rase de porci cu cel mai bun randament la producția de carne

Agrointeligența 08-05-2016
Originară din Belgia, Pietrain este recunoscută ca o rasă de porci de carne, fiind obținută prin încrucișarea succesivă a suinelor din rasele Berkshire și Tamwork cu porcinele din rasele frantuzești FOTO: animalmedia.eu
Succesul unei afaceri de creștere a porcilor depinde mai ales de rasele de suine în care alegeți să investiți. În cazul în care aveți în vedere valorificarea animalelor pentru carne și vă interesează ca porcii să aibă cât mai puțină grăsime, atunci este obligatoriu să optați de la început pentru una dintre rasele specializate în producția de carne.

În lume sunt peste 350 de rase de porci, multe dintre ele cunoscute doar la nivel local. Conform ing. Nicolae Zeneci, rasele de suine au fost împărțite în patru mari grupe, tocmai pentru a face mai ușoară clasificarea lor:
– rase mixte: Marele Alb, Landrace, Duroc;
– rase de carne: Pietrain, Landrace Belgian, Hampshire;
– rase de reproductie: Meishan, Jianxing (rase chinezesti);
– rase locale care se întâlnesc predominant în zonele defavorabile, unde condițiile de creștere a animalelor sunt precare.

1.Rasa de porci Pietrain

Originară din Belgia, Pietrain este recunoscută ca o rasă de porci de carne, fiind obținută prin încrucișarea succesivă a suinelor din rasele Berkshire și Tamwork cu porcinele din rasele frantuzești. Caracteristicile rasei au făcut-o să devină foarte populară în fermele belgiene, de unde a început să fie exportată după 1950. În Germania rasa de porci Pietrain este folosită și pentru îmbunătățirea altor rase, în ceea ce privește sporirea calității cărnii.

Porcul din rasa Pietrain este un animal de talie mijlocie, cu picioare mai scurte decât la alte rase de porci, însă cu un trup foarte musculos, caracteristic raselor pentru producția de carne. Are corpul cilindric și bine dezvoltat, capul mic și gâtul scurt. Pielea este albă cu pete negre, în special în zona crupelor și a flancurilor.

La vârsta de 7 luni porcii din rasa Pietrain ating greutatea de 80-90 kg, asigurată de un spor mediu zilnic de peste 700 gr. Nici la capitolul reproducție această rasă nu stă prost, fiind o rasă foarte prolifică, o scroafă fătând, în medie, 10 purcei. Porcul din rasa Pietrain are un randament la tăiere foarte mare, de aproape 80%. 70% din carcasă este reprezentată de carne, iar restul de șunca și bacon. De altfel, baconul obținut de la această rasă de porci este de foarte bună calitate.

Principalul dezavantaj al acestei rase este dimensiunea mică a inimii și a plămânilor comparativ cu dezvoltarea masivă a corpului, ceea ce face ca aceste suine să fie vulnerabile la stop cardiac sau respirator, în cazul unui efort fizic susținut. Extrem de important de precizat este și faptul că această rasă de suine este una destul de pretențioasă atunci când vine vorba de condițiile de adăpost și întreținere, manifestând sensibilitate atât la căldură excesivă, dar și la frigul.

Principalele avantaje ale acestei rase sunt:
– valorifică foarte bine hrana administrată, putând atinge un spor zilnic de peste 700 gr;
– raportul carne- grăsime în caracasă este unul foarte bun, peste 70% este carne, restul fiind reprezentat de șuncă și bacon de foarte bună calitate;
– porci din rasa Pietrain sunt programați la nivel genetic să nu acumuleze țesut adipos;
– se găsesc realitv ușor exemplare valoroase pe piața românească;
– prețul de achiziție a unui exemplar nu este foarte ridicat, pe piața românească un purcel din rasa Pietrain, la vârsta de 8 săptămâni, se vinde cu 150-250 lei bucata.

2.Rasa de porci Landrace

Porcul Landrace este una dintre cele mai mari rase de porci din lume, selecționat și ameliorat pentru producția de carne. Este de altfel principala rasă de porci de la care se obține bacon de o calitate superioară. Rasa de porci Landrace a fost formată în Danemarca (1850-1907), prin încrucișarea procinelor locale cu rase albe (Marele Alb). La obținerea rasei Landrace au participat rasele Marele Alb, Albul Mijlociu și Berk. În România primele importuri s-au făcut în anul 1956 din Canda, Anglia și Suedia.

Porcul din rasa Landrace este de talie mare, caracteristic raselor de porci create pentru producția de carne. Capul este lung, însă mic, deoarece cei care s-au ocupat de ameliorare acestei rase au urmărit reducerea regiunilor corporale care nu oferă carne de calitate superioară. Spatele acestui porc este lung și drept, foarte musculos, toracele este arcuit, iar membrele puternice. Corpul este acoperit cu un păr fin, de culoare albă, pielea este fină, de culoare alb-roz.

Porcul din rasa Landrace este recunoscut pentru docilitate, fiind ușor de crescut și întreținut. Se remarcă printr-o prolificitate crescută, o scroafă fată în medie 10-11 purcei. De asemenea, porcul din rasa Landrace este foarte precoce, are un ritm de crestere și dezvoltare foarte ridicat. Până la vârsta de 8 luni atinge o greutate de 120-130 de kilograme, având un spor mediu zilnic de 700 gr. Stratul mediu de slănină diferă, astfel că la vieruși este de aproximativ 13 mm, iar la scrofițe 16,5 mm, iar procentul de muschi este de aproximativ 56%. Față de rasa Pietrain, aceaste suine au o creștere rapidă și prezintă avantajul că nu sunt extrem de pretențioase la hrănă, valorificând foarte ușor cerealele întregi sau măcinate.

Citeşte pe Agrointeligenţa care sunt celelalte rase de porci cu cel mai bun randament la producția de carne