Top 20 fermieri care lucrează cele mai mari suprafețe agricole prin ADS

Agrointeligența 22-02-2016
Cele mai bune suprafețe agricole sunt arendate sau concesionate prin contracte ce își pot extinde valabilitatea pe durata mai multor zeci de ani FOTO: Guliver / Getty Images
Din cele circa 320.000 de hectare pe care le administrează Agenția Domeniilor Statului, doar puțin peste 6.500 mai sunt libere pentru contractare, în prezent.

Cele mai bune suprafețe agricole sunt arendate sau concesionate prin contracte ce își pot extinde valabilitatea pe durata mai multor zeci de ani, în cea mai mare parte, scrie Agrointeligența.

Iată care sunt societățile și fermierii care lucrează cele mai mari suprafețe agricole luate de la ADS:

1. Agricost – 57.720,81 ha

Cea mai mare fermă din Uniunea Europeană este cea din Insula Mare a Brăilei, o afacere controlată de Constantin Duluțe. În 2014, cifra de afaceri raportată la Finanțe a fost de 74,5 milioane de euro, cu un profit 12,8 milioane de euro.

2. Maria Trading – 11.742,23 ha

Grupul Maria Trading este deținut de Jihad El Khalil, asociat în afaceri cu familia sa, iar suprafața de la ADS reprezintă doar jumătate din terenul exploatat în România. Jumătate din suprafețe sunt irigate, iar cel mai mult pâmânt luat de la stat este poziționat în lunca Dunării. În 2014, afacerile Maria Trading au depășit 34,3 milioane de euro, raportând un profit de circa un milion de euro.

3. Intercereal – 10.455,25 ha

Una dintre companiile controlate de Ioan Niculae, fondatorul Interagro, a luat în concesiune această suprafață de la ADS.

4. A&S International – 9.608,65 ha

Compania este deținută de Sorin Stănescu și lucrează această suprafață concesionată în județul Ialomița. Stănescu este cel care a preluat Institutul Pasteur și deține companiile Pasteur, Pasteur Filipști și Farmavet.

5. Agro Chirnogi – 9.414,04 ha

O altă firmă deținută de omul de afaceri originar din Liban, Jihad El Khalil.

6. Dorna Agri – 7.876,44 ha

Compania aparține omului de afaceri Jean Valvis, cel care a făcut milioane după ce a creat brandurile apei Dorna și al lactatelor LaDorna, pe care apoi le-a vândut către Coca-Cola, respectiv Lactalis. În prezent, Valvis mai deține și Aqua Carpatica, vinurile Sâmburești și, pe surse, se pare că ar fi dispus să vândă Dorna Agri în contul unei sume corecte.

7. Agronova – 7.313,06 ha

Agronova a primit, în 2009, 7.200 de hectare. Compania este controlată de firma Vargas 10 S.L înregistrată în Spania și de spaniolul Lopez Rico Luis. Potrivit evz.ro, contractul este pe două decenii, în schimbul unei arende de 387-474 kg/ha.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Agrointeligența.ro.