Timbrul de mediu ar putea fi inclus în preţul carburanţilor

Suma colectată în primul trimestru din acest an la Fondul pentru Mediu din taxa de timbru pentru autovehicule este în valoare de 168 de milioane de lei FOTO: Guliver / Getty Images
Timbrul de mediu pe care, în prezent, îl plăteşte proprietarul unui autoturism la prima înmatriculare în România ar putea fi inclus în preţul carburanţilor, aceasta fiind una dintre variantele luate în calcul pentru modificarea legislaţiei.

István Jakab, noul președinte al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a declarat pentru Agerpres că, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, s-a constituit un grup de lucru format din specialiști din cadrul ministerului și AFM care lucrează la o propunere legislativă de modificare a legislației privind timbrul de mediu.

„Luăm în considerare toate propunerile care apar la Parlament, dar încercăm să venim cu varianta noastră. Din punctul meu de vedere, timbrul de mediu așa cum este la ora actuală este în regulă. Nu a fost declarat neconform cu legislația Uniunii Europene, dar va trebui să regândim în perspectiva aceluiași principiu: Poluatorul plătește. În Parlament există mai multe variante: să se tranforme în rovinietă sau să fie un fel de impozit anual, sau o altă variantă în care o taxă de poluare să fie inclusă în prețul carburantului și până la desființarea completă a timbrului de mediu. Sper ca, în perioada următoare, ministerul să vină cu o propunere pe care să o prezentam în Parlament, dar momentan, rămânem cu actualul timbru de mediu“, a spus şeful AFM, potrivit Agerpres.

Suma colectată în primul trimestru din acest an la Fondul pentru Mediu din taxa de timbru pentru autovehicule este în valoare de 168 de milioane de lei.