Teoria redusă a TVA-ului redus: mâncarea se va ieftini cu 15% din iunie

Premierul Victor Ponta a anunţat că TVA va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice FOTO: Guliver / Getty Images
Mâncarea se va ieftini cu 15% din luna iunie, atât în magazine şi pieţe, cât şi în restaurante, după ce TVA la alimente va scădea de la 24% la 9%, spune Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară Romalimenta.

“Impactul va fi masiv de la 1 iunie. În clipa în care se va micşora TVA, preţul alimentelor va scădea cu 15%”, a spus Minea, pentru agenția Mediafax. El a precizat că se va ieftini atât mâncarea din pieţe şi magazine, cât şi cea din restaurante.

În plus, susţine Minea, va scădea şi evaziunea fiscală în domeniu. “Această măsură este cea mai mare palmă dată evaziunii”, a afirmat el.

Premierul Victor Ponta a anunţat marţi că taxa pe valoarea adăugată va fi redusă la 9%, din luna iunie, pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice. El a precizat că TVA va fi redusă la toate alimentele, fără diferenţieri, pentru o aplicare simplificată, dar şi la băuturile nealcoolice şi serviciile de alimentaţie publică.

“Nu cumperi carnea cu 9% şi o vinzi la restaurant cu 24%. Deci, TVA va fi redusă şi la servicii de alimentaţie publică”, a spus Ponta.

Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA la 20%, din ianuarie, după ce în primul trimestru al acestui an încasările la buget sunt de 5 miliarde lei în plus faţă de trimestrul similar de anul trecut.

Ministrul Agriculturii: Reducerea TVA la alimente va scădea preţurile şi va relansa consumul

Reducerea TVA la alimente la 9% va duce la scăderea preţurilor, relansarea consumului şi la colectarea mai bună la buget, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care va începe consultări cu industria, pentru a se asigura că măsura va produce efectele dorite.

“Această măsură de reducere a TVA la alimente, coroborată şi cu controalele ANAF, vor duce la crearea unui mediu concurenţial corect. Vom avea evaziune mult mai puţină şi preţuri mai mici. Reducerea TVA va avea ca efect scăderea preţurilor, relansarea consumului şi o colectare mai bună la bugetul de stat. De mâine vor începe consultările cu producătorii, cu industria şi cu marile lanţuri de magazine, pentru a ne asigura că măsura va produce efectele dorite”, a afirmat ministrul.

Acesta a adăugat că scăderea taxei pe valoarea adăugată este unul dintre cele mai importante obiective ale mandatului său de ministru.

“Sper că putem să reducem la minim posibil evaziunea fiscală şi în felul acesta să salvăm societăţi şi locuri de muncă. Cel mai important obiectiv este acela de a reduce preţurile, lucru de care vor beneficia toţi românii. Scăderea preţurilor va duce la relansarea consumului, ceea ce se traduce prin venituri mai mari la bugetul de stat”, a arătat el.

Constantin a mai spus că reducerea TVA va da “o gură de oxigen” sectorului de lapte, după eliminarea cotelor, de la 1 aprilie, dar şi celui de carne, afectat de embargoul impus Rusiei.