Taximetriştii ameninţă că se retrag de pe Aeroportul Otopeni dacă nu este eliminat un panou publicitar Uber

Taximetriştii cer eliminarea panoului publicitar Uber din Aeroportul Henri Coandă FOTO: COTAR
Companiile de taximetrie care au contract cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă ameninţă că se vor retrage, de săptămâna viitoare, dacă nu este eliminat un panou publicitar Uber din spaţiul aeroportului şi arată că este ilegal accesul autoturismelor în sistem Uber în aeroport.

“Companiile de taximetrie care au contract cu Aeroportul Internaţional Henry Coandă se vor retrage, de săptămâna viitoare, dacă nu va fi eliminată reclama care încurajează călătorii să apeleze la serviciile de transport în sistem UBER. Suma pe care o plătim aeroportului este de circa 220.000 de euro anual, pentru a ne da dreptul să operăm în zona aeroportului”, se arată într-un comunicat transmis de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

COTAR acuză conducerea Aeroportului Henri Coandă că ignoră problemele pe care le-a creat pirateria taximentriştilor care operează ilegal în zona aeroportului şi că permite accesul maşinilor în sistem Uber. Transportatorii autorizaţi mai arată că aeroportul a permis amplasarea unui panou publicitar, din care cetăţenii români sau străini care au nevoie de transport înţeleg că Uber este compania acreditată inclusiv pentru a face transferuri de la aeroport.

“Le amintim celor care au permis accesul maşinilor în sistemul Uber la aeroport că această activitate este nereglementată, deci în afara legii, în România. Le mai amintim că, nu mai departe de săptămâna trecută a fost declanşat în mass-media un monstruos scandal care aducea în prim plan agresiunile la care au fost supuşi foarte mulţi cetăţeni străini care au fost racolaţi de piraţii taximetrişti. Aceşti piraţi au sechestrat şi au agresat persoane, pentru a le forţa să plătească sume exorbitante, nejustificate şi nefiscalizate”, se mai arată în comunicatul COTAR.

COTAR precizează că suma pe care o încasează anual Aeroportul Henri Coandă de la companiile de taxi se ridică la circa 220.000 de euro.

În replică, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), care administrează cele două aeroporturi ale Capitalei, a anunţat că autoturismele care furnizează servicii de taximetrie în regim Uber nu au acces în zona de preluare a pasagerilor.

CNAB a subliniat însă că zona de preluare a pasagerilor este rezervată exclusiv taxiurilor autorizate, iar accesul acestora este gratuit.

”CNAB nu percepe nicio taxă pentru activitatea de taximetrie la aeroport. Singurele sume încasate de la firmele de taximetrie afiliate la COTAR sunt cele aferente reclamei pe care acestea şi-o fac pe terminalele touchscreen din aeroport, respectiv 4.000 euro lunar”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii CNAB au subliniat că firma nu are nicio relaţie contractuală cu Uber, iar spaţiul de reclamă este contractat de o agenţie media.

Zeci de taximetristi din Bucuresti au iesit luni seara in strada, in zonele aglomerate, nemultumiti de sistemul Uber. Furiosi, au „bombardat“ cu oua si faina masinile care preiau clienti prin intermediul acestei aplicatii.

Soferii de taxi s-au adunat in jurul orei 21, in fata unui mall din Sectorul 6 al Capitalei. Acolo, au “pandit” masinile Uber. Au urmarit aplicatia ori au dat chiar ei comanda pentru o cursa falsa, doar ca sa aduca mai multe autoturisme in zona. Grupul de protestatari s-a mutat apoi in zona Unirii, unde a ramas pret de cateva ore.