Taxele şi impozitele vor putea fi plătite online din toamnă

În cadrul programului „Comisia de tăiat hârtii“, românii au cerut Guvernului să implementeze plata online a taxelor şi a impozitelor FOTO: Adevărul
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a lansat marţi o licitaţie publică pentru servicii bancare pentru acceptarea plăţilor de taxe prin platfoma online Ghiseul.ro, un element esenţial pentru a permite contribuabililor să evite drumurile spre ghişeele Fiscului pentru achitarea impozitelor către stat.

ANAF estimează valoarea serviciilor bancare între 1,56 şi 1,87 milioane de lei, fără TVA. Premierul Dacian Cioloş a scris pe Facebook că, din toamnă, românii ăşi vor putea achita online taxele şi impozitele.

„Din toamnă, fiecare cetăţean îşi va putea plăti online taxele şi impozitele. Anunţul pentru achiziţionarea serviciilor bancare privind plăţile online cu cardul a fost lansat astăzi (marţi – n.r.) în SEAP, un pas important pe direcţia debirocratizării şi a simplificării relaţiei dintre contribuabili şi administraţie“, a scris Cioloş, pe pagina sa de Facebook.

Premierul a mai scris că, în prezent, plata cu cardul este funcțională la ghişeele ANAF din nouă județe, iar ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, va fi prezentă joi la Timișoara pentru a prezenta informații privind extinderea în țară a plății cu cardul în sediile ANAF.

La sfârşitul lunii mai, ministrul Finanţelor anunţa că, având în vedere numărul mare de solicitări privind plata online a taxelor, ANAF a demarat procedurile şi „sperăm ca din toamnă acest lucru să fie posibil cel puţin la nivelul persoanelor fizice“.

Ministerul a lucrat în paralel la două etape necesare aderării la sistemul de plată electronică, respectiv selectarea băncii prin care să se efectueze plăţile online şi înregistrarea efectivă a ANAF pe platformă. Ministrul Finanţelor a precizat că sunt aspecte tehnice şi juridice care trebuie avute în vedere, luând în considerare că datele privind taxele şi impozitele pe care le are de plătit un contribuabil au un caracter secret. ANAF va furniza în platformă informaţiile de plată la 24 de ore după deschiderea contului pe ghiseul.ro, iar stingerea creanţelor se va efectua în maximum cinci zile de la efectuarea plăţii. În prezent, taxele şi impozitele pot fi achitate în numerar la casieriile trezoreriilor, prin virament bancar (ordin de plată sau internet banking) şi prin mandat poştal.