Subvenții APIA 2016: Ce trebuie să faceți pentru a primi toți banii care vi se cuvin

Agrointeligența 29-02-2016
Termenul limită de depunere a cererii de plată este 16 mai 2016 inclusiv, fără penalităţi şi 10 iunie 2016 cu penalitati 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere FOTO: Guliver / Getty Images
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură deschide în 1 martie campania de depunere a cererii unice de plată.

Pe lângă completarea electronică a acestei cereri și pregătirea documentelor ce trebuie apoi prezentate de către fermieri, sunt câteva detalii importante care fac diferența între un beneficiar care încasează ușor toate subvențiile ce i se cuvin și unul care face multe drumuri până la APIA și, în final, chiar riscă să piardă din bani, scrie Agrointeligența.ro.

Iată câteva elemente importante de care trebuie să țineți cont la solicitarea subvențiilor agricole pe 2016:

1. Pregătirea este esențială! Vorbim în primul rând despre pregătirea actelor, iar înainte de veni să depună cererea, APIA recomandă fermierilor să se prezinte la Primărie pentru verificarea situaţiei din Registrul Agricol a terenului utilizat, iar, dacă sunt animale în exploataţie, să se prezinte la medicul veterinar concesionar pentru verificarea situaţiei din Registrul Naţional al Exploataţiilor (RNE). Tot în această fază, fermierii trebuie să se asigure că pot prezenta la APIA și un act de identitate valid (deci verificați să nu fi expirat) și dovada unui cont bancar activ.

2. Respectați programarea la APIA! Ca în anii trecuți, fermierii primesc notificări, adică invitații pentru a depune cererea unică de plată într-o anumită zi, într-un anumit interval ora, chiar și la un anumit funcționar. APIA recomandă fermierilor să se conformeze acestei programări făcute de instituţie pentru a evita aglomerarea din ultimile zile de depunere și pentru a nu îngreuna procesul de primire a cererilor unice de plată. Nu uitați că anul acesta, din cauza modulelor informatice, s-a anunțat că în primă fază vor fi chemați la APIA agricultorii și abia după 15 martie vor putea depune și cei care solicită sprijin pentru sectorul zootehnic.

3. Cererea unică se depune în fiecare an! Pentru a beneficia de sprijinul aferent schemelor/ măsurilor de plată, fermierul trebuie să depună anual la APIA cererea unică de plată şi să îndeplineasca condiţiile de eligibilitate conform legislaţiei comunitare şi naţionale. Se va depune o singură cerere, chiar dacă fermierii deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe.

4. Depuneți cererea unică în termen pentru a evita penalizări. Deși lista de documente ce trebuie depuse la APIA sunt numeroase, iar cererea unică este stufoasă, fermierii trebuie să aibă în vedere termenul limită pentru depunerea actelor, respectiv închiderea cererii. Termenul limită de depunere a cererii de plată este 16 mai 2016 inclusiv, fără penalităţi şi 10 iunie 2016 cu penalitati 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.

5. Cererea unică este depusă la APIA doar dacă există un cod de înregistrare. Altfel, dacă fermierul nu deține un număr de înregistrare de la APIA, înseamnă că nu a depus cerere şi nu beneficiează de sprijin finaniciar. Producătorii sunt rugați să solicite responsabilului de dosar numărul de înregistrare. Este dovada că s-a depus o cerere unică de plată pentru campania curentă.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Agrointeligența.ro.