Studiu: Românii cheltuie, în medie, 60 de lei pentru masa la restaurant și 45 de lei pentru o comandă la domiciliu

Pizza este preparatul cel mai des comandat de clienți la domiciliu FOTO: Guliver/ Getty Images
Românii cheltuie la o singură ieşire în oraş, la local, circa 60 de lei, în timp ce în cazul unei comenzi cu livrate la domiciliu comanda ajunge la aproape 45 de lei, arată o analiză făcută de lanțul polonez de restaurante Gusto Dominium, pe cele șapte unități pe care le are pe piața locală .

„În ultimul an, clienţii restaurantelor Gusto Dominium au plătit, în medie, 60 de lei pentru o masă în oraş, iar cele mai comandate produse au fost pizza Dominium, ce conţine un număr mare de ingrediente, pastele, puiul Alfredo şi salata Toscana. Când vine vorba de băuturi însă, cele garbogazoase sunt cele mai vândute“, a declarat Lukasz Kuzniar, director de dezvoltare al Gusto Dominium România.

Studiul arată că, în cazul comenzilor livrate la domiciliu, suma alocată este, în medie, de 45 de lei, diferenţa comparativ cu nota de plată din restaurante fiind determinată de faptul că, de cele mai multe ori, clienţii nu optează şi pentru băuturi, ci doar pentru preparate de bucătărie.

Şi deserturile sunt printre preparatele preferate de clienţi. Astfel, la o ieşire în oraş clienţii comandă marchiza, mousse de ciocolată şi cheesecake, arată un comunicat al companiei.

„Pentru anul în curs ne aşteaptăm ca nota medie în restaurantele noastre, dar şi în ceea ce priveşte comenzile, să se majoreze cu cca. 10 – 15%“, a completat Lukasz Kuzniar.

Reprezentantul companiei a subliniat, de asemenea, că ultimii ani au adus şi o schimbare în comportamentul de consum al clienţilor Gusto Dominium. Astfel, deşi preparatele cu carne sunt, în continuare, în topul vânzărilor, mâncărurile mai uşoare precum salatele sau pizza cu blat subţire şi doar două sau trei ingrediente, ce urmează reţetele italieneşti, câştigă tot mai mult teren. De asemenea, şi în privinţa băuturilor, sucurile naturale şi smoothie-urile preparate din fructe proaspete, direct în restaurante, sunt tot mai solicitate de către clienţi.

În ceea ce priveşte diferenţa dintre restaurantele din mall-uri şi cele stradale, Lukasz Kuzniar a afirmat că cele situate în centrele comerciale au un trafic mai ridicat, însă bonul mediu este mai mic cu 10%.

„Acest lucru este determinat de faptul că în mall clienţii se opresc pentru a mânca rapid şi simplu, fără a comanda preparate sofisticate de bucătărie, acest lucru returnând o valoare mai mică a notei de plată“, a clarificat Kuznair.