Statul alocă noi garanţii pentru programul „Prima Casă“

Plafonul suplimentar de 500 de milioane de lei permite acordarea de credite în valoare de un miliard de lei, în condiţiile în care statul garanteaază doar jumătate din valoarea creditului
Ministerul Finanţelor a publicat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede suplimentarea plafonului de garanţii pentru programul „Prima Casă“ cu 500 de milioane de lei pentru acest an, dar şi transferarea garanţiilor alocate românilor din străinătate către plafonul general de garantare a creditelor.

Ministrul Finanțelor, Anca Dragu, a declarat la sfârşitul lunii august că plafonul pentru programul „Prima Casă“ va fi suplimentat în septembrie şi că, în octombrie, se va finaliza o strategie pe cinci ani, pentru program, astfel încât toate părțile implicate să-și poată face planuri pe un astfel de termen.

„Programul va fi suplimentat în septembrie pentru 2016 și în octombrie vom avea o strategie pentru acest program pe termen mediu, de cinci ani, astfel încât să evităm eventualele sincope în derularea programului“, a precizat Anca Dragu, la sfârşitul lunii august.

Plafonul suplimentar de 500 de milioane de lei permite acordarea de credite în valoare de un miliard de lei, în condiţiile în care statul garanteaază doar jumătate din valoarea creditului.

„Suma suplimentară nu afectează ţinta de deficit bugetar. Aceasta a fost estimată în funcţie de volumul solicitărilor aflate în diverse stadii de aprobare şi de pre-aprobare, care exced disponibilul de plafon existent“, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, citată într-un comunicat al ministerului.

În plus, Ministerul are în vedere şi elaborarea unei strategii pe termen mediu pentru programul „Prima Casă“, corelată cu Strategia locuirii elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi aflată în consultare publică. Ministerul Finanţelor a anunţat şi trecerea plafonului de garantare neutilizat de către românii din străinătate în plafonul general de garantare a creditelor pentru „Prima Casă“.

Programul „Prima Casă“, lansat în 2009, în plină criză economică şi financiară, s-a bucurat de popularitate printre români. Până în prezent, 195.905 de locuinţe au fost cumpărate prin intermediul programului guvernamental, prin care s-au acordat garanţii de 16,7 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.