Statistică: industria merge în plin, cu vânzări în creştere şi comenzi asigurate. Doar sectoarele extractiv şi energetic sunt pe minus

Cererea de utilaje industriale a crescut cel mai mult în această vară
Cifra de afaceri a companiilor din industrie a crescut, în a şasea lună a acestui an, cu 3,2% faţă de luna iunie 2015, în condiţiile în care afacerile din industria extractivă rămân în scădere puternică. Pe partea de comenzi noi, cererea a crescut în aproape toate ramurile, maximele fiind consemnate la bunurile de folosinţă îndelungată, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna mai, afacerile din industrie au crescut cu 5,6% faţă de aceeaşi lună din 2015, după un avans de 9,2% în aprilie, cel mai înalt ritm din mai 2014.

Cumulat pe primul semestru din acest an, afacerile din industrie au crescut cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2015.

Cea mai mare creştere a fost înregistrată, în iunie 2016 faţă de iunie 2015, în industria bunurilor de folosinţă îndelungată, în timp ce două din cinci mari sectoare au fost pe minus.

Industriaşii pe plus, energeticienii pe minus

„Pe marile grupe industriale, creşteri au înregistrat: industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+16,4%), industria bunurilor de capital (+11,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+5,7%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-21,6%) şi industria bunurilor intermediare (-1,5%)“, se arată în raportul INS.

Datele INS arată că cele mai mari creşteri ale afacerilor din luna iunie s-au înregistrat, faţă de aceeaşi lună din 2015, la fabricarea altor mijloace de transport în afară de cele rutiere (+50%), la fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (+28,2%) şi la fabricarea băuturilor (+16,7%).

În sectorul extractiv, afacerile s-au prăbuşit în luna iunie cu 90% faţă de a şasea lună din 2015 în extracţia minereurilor metalifere, cu 62% în extracţia cărbunelui şi cu 43% în extracţia petrolului şi a gazelor naturale.

Comparativ cu luna mai, afacerile din industrie au crescut în iunie cu 5,2%.

În 2015, cifra de afaceri din industrie a crescut cu 2,4% comparativ cu anul precedent, cel mai mare avans, de 8,8%, fiind înregistrat în industria bunurilor de capital.

Cererea, la cote maxime

Companiile din sectorul industriei de prelucrare au primit, în a şasean lună din acest an, comenzi noi mai mari cu 17,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cel mai înalt ritm din februarie 2014, avansul fiind susţinut, ca şi în lunile precedente, de cererea mai mare pentru bunuri de folosinţă îndelungată.

În luna mai, comenzile noi au avansat cu 6,4% faţă de aceeaşi lună a anului trecut.

„Comenzile noi din industria prelucrătoare, în luna iunie 2016, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, au crescut cu 17,8%, ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+30,9%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,5%) şi industria bunurilor intermediare (+5,6%)“, se precizează într-un alt raport al INS, referitor la comenzile din industrie.

Singurul domeniu în care s-a înregistrat o scădere a comenzilor noi în iunie a fost industria bunurilor de uz curent, cu un declin de 4,9%.

În 2015, comparativ cu 2014, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut cu 3,6%, cel mai mare avans, de 28%, fiind înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată.