Soiuri românești de grâu care promit în 2016: Otilia, Pajura și Pitar. Vor reuși ele să detroneze Glosa?

Agrointeligența 19-01-2016
Anumite soiuri sunt în diverse faze de intrare în producție FOTO: Guliver/ Getty Images
Soiurile românești de grâu reușesc să țină piept importurilor de semințe, iar 65% din suprafața totală cultivată cu grâu este însămânțată cu soiuri obținute de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare de la Fundulea, spune dr. ing. Gheorghe Ittu.

În topul preferințelor fermierilor se află Glosa, soiul pe care pariază an de an cei mai mulți agricultori care vor să obțină producții satisfăcătoare, dar mai ales o calitate foarte bună a boabelor. Pe lângă acestea, Institutul face frecvent teste pentru a scoate semințe cât mai apropiate de perfecțiune, adică, productive și rezistente la secetă și boli. Anual, de la Fundulea pleacă 3-4 mii de tone de semințe de bază care ajung la producătorii de semințe care le multiplică mai departe pentru comercializare, scrie Agrointeligența.

Trei soiuri “vedetă” pentru 2016

Dr. Gheorghe Ittu, cercetător și membru corespondent al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu Şişeşti» spune că la Fundulea anumite soiuri sunt în diverse faze de intrare în producție.

“De exemplu Otilia, este un soi care deja a început să ajungă în ferme de anul trecut. Avem 2 soiuri, unul înregistrat în 2014, Pajura care producem sămânță doar la Fundulea, unde avem circa 30 de hectare. De la anul începe să ajungă și în fermele care multiplică semințele. În 2015 am înregistrat un soi de o calitate excelentă Pitar, care este sămânța doar la noi iar un hectar în Insula Mare a Brăilei cu care avem colaborări, iar ei vor să multiplice și să amestece cu celelalte soiuri pe care le cultivă și să îmbunătățească calitatea“, ne-a explicat specialistul.

grau_getty
foto: Guliver/ Getty Images

Otilia, foarte rezistent la cădere, iernare, secetă si arşiţă

Otilia, soi de grâu comun de toamnă, a fost obţinut prin hibridare sexuată, urmată de selecţie individuală repetată în generaţiile F2, F3 şi F5, din combinaţia hibridă F96052G16-2/FAUR. Soiul Otilia are tufa plantei semierectă, în faza de înfrăţire. Frunza steag are portul semiaplecat după înflorit.

Frunzele sunt medii ca lungime şi lăţime şi sunt acoperite cu un strat ceros puţin intens în a doua parte a perioadei de umplere a boabelor. Talia medie a plantei este cuprinsă între 75 și 92 cm, fiind de aceeaşi înălţime cu cea a soiurilor martor Dropia şi Glosa.

Citiți mai multe despre soiurile românești de grâu care promit în 2016 pe Agrointeligența