Soarta Oltchim, decisă în următoarele trei luni

Elena Deacu 10-07-2017
Nouă oferte angajante au fost depuse pentru preluarea pachetelor de active ale combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, până la data limită, iar administratorul judiciar estimează că vânzarea va avea loc, în cel mai optimist scenariu, în trei luni, creditorii urmând să stabilească cine vor fi cumpărătorii.

Vânzarea combinatului Oltchim a intrat în linie dreaptă şi procesul va fi finalizat până la finalul acestui an, cel târziu. Compania, aflată în reorganizare judiciară, a informat Bursa de Valori Bucureşti că a încheiat etapa de depunere a ofertelor finale în procesul competitiv privind vânzarea pachetelor de active ale societăţii şi a primit oferte angajante de la nouă ofertanţi.

Statul a eşuat atragerea unui investitor strategic la Oltchim, după ce combinatul a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, şi a decis vânzarea pe bucăţi, printr-un plan de reorganizare hotărât în tandem cu Comisia Europeană. Acum, creditorii vor decide cine cumpără activele şi ei urmează să primească banii. Potrivit administratorului special Bogdan Stănescu, cei mai mari creditori sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Electrica sau CET Govora, dar şi bănci precum CEC Bank, BCR şi Banca Transilvania, scrie România Liberă. Valoarea de piaţă a celor nouă pachete ale Oltchim este de 293 de milioane de euro, preţul de pornire a vânzării fiind de 307 milioane. Activele oferite spre vânzare sunt uzinele clor-alkali; uzina oxo-alcooli; uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site; vagoane cale ferată; procesare PVC; uzina petrochimică; VCM/PVC Râmnicu Vâlcea; uzina petrochimică Bradu – Piteşti; uzina anhidridă ftalică Râmnicu Vâlcea.

Nouă actori interesaţi                                                      

Deşi compania nu a dorit să facă publice societăţile care au depus oferte de cumpărare, numele vehiculate sunt: Chimcomplex Borzeşti, IPP, Louisiana Chemical, GFR, Aiotech, Dynamic SG Galaţi, BNS Group şi White Tiger.

„Sunt opt ofertanţi, dintre care unul pentru mai multe active, ceilalţi sunt pentru active separate. S-a depus şi o ofertă după termen, dar ea nu contează deocamdată. Ea s-ar putea lua în discuţie doar dacă eşuează celelalte oferte angajante care urmează să fie acceptate sau nu de către creditori”, a declarat pentru „Adevărul” administratorul judiciar Gheorghe Piperea.

Chimcomplex Borzeşti, controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a anunţat public că vrea să preia active Oltchim prin care să creeze un gigant românesc în industria chimică, prin înfiinţarea Companiei Române de Chimie. Companiei i s-a alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, cinci bănci europene coordinate de ING şi două fonduri de investiţii din Londra şi Dubai. Compania nu a dezvăluit valoarea financiară a ofertei.

GFR Group, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a făcut o ofertă pentru vagoanele deţinute de Oltchim.

Fondul de investiţii White Tiger, cu capitaluri americane şi britanice, este cel care a depus ultima ofertă, însă după termenul limită.

Retragere surpriză

O surpriză a venit din partea producătorului polonez de produse chimice PCC Rokita, parte a grupului germano-polonez PCC, care a notificat Bursa de Valori din Varşovia, pe care este listat, că nu a mai depus ofertă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, deşi s-a arătat interesat de câţiva ani de combinat. De asemenea, Chimcomplex considera că PCC era singurul competitor pentru active. „Probabil că mai sunt şi alti competitori, dar singurul de elită este gigantul germano-polonez PCC, cu care suntem pregătiţi să luptam cu toate armele, pentru a-l învinge”, spunea preşedintele Chimcomplex, Virgiliu Băncilă.

Ce urmează

Vânzarea Oltchim va fi finalizată până la finalul acestui an, a mai declarat Piperea, precizând că în varianta cea mai optimistă procesul se va încheia în numai trei luni. Potrivit lui, următorul pas în vânzare este elaborarea unui precontract care se face cu toţi ofertanţii care au depus oferte angajante. „Acest precontract va avea o condiţie suspensivă, care constă în aprobarea de către adunarea creditorilor. După ce creditorii aprobă ofertele pe care le-au depus cumpărătorii, urmează să se primească preţul şi asta este tot”, a precizat Piperea.

 „Probabil că perfectarea unui ante-contract va dura vreo 3 săptămâni, după aceea avem la dispoziţie cam o lună să avem adunarea creditorilor şi după aceea mai avem la dispoziţie 2-3 săptămâni, o lună pentru formalităţile bancare. Asta este varianta optimistă, în care nişte intervenienţi mai mult sau mai puţini legitimi nu se apucă să formuleze cine ştie ce acţiuni pe la vreo instanţă. S-au mai întâmplat suprize de-astea. Procedura se va termina până la sfârşitul anului. Cu excepţia cazului în care are obiecţii Comisia Europeană, dar mă îndoiesc că vor fi obiecţii. Toată procedura a fost făcută de noi ca nişte «elevi silitori» – folosesc formula domnului ministru Borc de anul trecut –, ca la carte şi ar fi ciudat în momentul de faţă să ne spună că e ceva în neregulă”, a mai declarat Piperea.