Șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, merge în Rusia în luna iunie

Juncker se va folosi de prezenţa sa la acest Forum Economic de la Sankt Petersburg pentru a evalua starea relaţiilor UE - Rusia FOTO: Guliver / Getty Images
Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, urmează să efectueze o vizită în Rusia, la jumătatea lunii iunie.

Va fi prima vizită a unui oficial european de rang înalt, după anexarea Crimeii de către Moscova, din urmă cu doi ani. Ambele părți minimalizează perspectivele unei dezghețări a relațiilor diplomatice, transmite The Associated Press, citat de News.ro.

Un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin a declarat că Juncker urmează să participe la o conferinţă economică ce va avea loc la Sankt Petersburg, un eveniment la care va participa şi liderul de la Kremlin. „Eu n-aş fi prea optimist şi nu aş vedea semne ale unui progres oriunde“, a declarat purtătorul de cuvânt. Ar fi „imposibil să ne debarasăm peste noapte“ de sancţiunile impuse reciproc şi de lipsa de încredere, a adăugat el.

Juncker se va folosi de prezenţa sa la acest Forum Economic de la Sankt Petersburg pentru a evalua starea relaţiilor UE – Rusia.

Un purtător de cuvânt al Comisiei nu a vrut să confirme dacă Juncker plănuieşte să participe la o întâlnire cu Putin. Această vizită nu va anunţa nicio relaxare a sancţiunilor impuse de UE Rusiei, a declarat el.

Uniunea Europeană şi Statele Unite şi-au îngheţat relaţiile diploamtice cu Rusia şi i-au impus sancţiuni, după ce ruşii au invadat şi au anexat peninsula ucraieană, în 2014. Doar câțiva lideri europeni au vizitat Moscova, între timp, printre care: oficiali greci şi ciprioţi, preşedintele austriac şi premierul ungar.

În opinia unor analişti, preşedintele Comisiei Europene efectuează această vizită chiar înaintea deciziei cu privire la o prelungire a sancţiunilor europene şi i-ar putea consolida poziţia lui Putin. Juncker, care a îndemnat la o „relaţie practică“ cu Moscova, a fost criticat de oficiali europeni care doresc menţinerea sancţiunilor.

Economia rusă s-a contractat cu 4% anul trecut, în urma acestor sancţiuni, iar boicotul impus de ruşi asupra produselor alimentare din UE a crecut inflaţia.