Sectorul construcţiilor a scăzut în octombrie, însă construcţia de locuinţe a crescut

Lucrările la clădiri rezidenţiale au urcat cu 34,4% faţă de octombrie 2015, iar cele la clădiri nerezidenţiale au crescut cu 0,3%
Lucrările de construcţii au înregistrat în octombrie o scădere de 0,1% faţă de aceeaşi lună din 2015, afectat de declinul lucrărilor de infrastructură, în timp ce construcţia de clădiri rezidenţiale a crescut semnificativ, potrivit datelor publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În septembrie, lucrările de construcţii au crescut cu 0,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2015, după un declin sever în august, de 5,3%.

Cumulat pe primele zece luni, construcţiile au avansat cu 1,3% faţă de perioada similară a anului trecut.

Statisticile oficiale arată că, în luna octombrie 2016, s-au înregistrat creşteri, comparativ cu a zecea lună din anul trecut, la două din cele trei mari categorii de construcţii.

Lucrările la clădiri rezidenţiale au urcat cu 34,4% faţă de octombrie 2015, iar cele la clădiri nerezidenţiale au crescut cu 0,3%.

În schimb, lucrările de construcţii inginereşti s-au redus cu 7,6%.

“Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de reparaţii capitale cu 20,4%. Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 5,5% şi la lucrările de construcţii noi cu 3,4%”, se arată în comunicatul INS.

Faţă de septembrie, lucrările de construcţii au crescut în luna octombrie cu 7,3%, pe serie brută, şi cu 0,7% pe seria ajustată în funcţie de variaţiile sezoniere.

Anul trecut, lucrările de construcţii au crescut cu 10,4% faţă de anul precedent.

Numărul de locuinţe terminate a crescut anul trecut cu 10,4% faţă de 2014, până la 47.017, după şase ani la rând de scădere, dar rămâne semnificativ mai mic decât nivelul de dinainte de criză.

În 2008, an de vârf pentru construcţiile din România, s-au finalizat 64.414 de locuinţe.

Sursa: News.ro