Secretul de la Popăuți: Noua rasă de oi care ar putea revoluționa industria alimentară

Cercetătorii spun că noua rasă de oi va revoluționa industria alimentară FOTO: Guliver/Getty Images
Într-o societate de consum în care pretențiile sunt din ce în ce mai mari, zootehniștii din Popăuți, județul Botoșani, cresc o nouă rasă de ovine.

Noua rasă este o oaie de carne, obținută din încrucișarea tradiționalei oi karakul dezvoltată la Botoșani cu oaia cap negru german, transmite Agerpres.

Potrivit specialiștilor, dezvoltarea acestei rase  a fost impusă de cererea pieței. Și asta pentru că piața cere mai multă carne de oaie de bună calitate. Specialiștii stațiunii de cercetare de la Popăuți spun că noua rasă va fi adaptată la microclimatul zonei.

Din primele cercetări reiese că produsul final este unul de mai bună calitate, aspectul cărnii fiind mult mai bun ca la rasele care au contribuit la această încrucișare.

Dacă rezultatele pentru producția de carne sunt bune, cercetătorii intenționează ca rasa karakul să fie încrucișată cu rase din Olanda și Uzbekistan, pentru a crea oi care să aibă rezultate mai bune și în producția de lapte.

Stațiunea de la Popăuți a fost înființată în 1909 și este cunoscută pentru îmbunătățirea rasei de oi karakul.