Scandalul FIFA: va rata Putin cu poarta goală în meciul său cu Obama?

Sepp Blatter conduce FIFA din anul 1998 FOTO: Guliver / Getty Images
Arestările oficialilor FIFA, la cererea FBI, acuzațiile de corupție și bănuielile privind desemnarea Rusiei drept gazdă pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 au inflamat spiritele la Moscova. Pentru onoarea lui Putin, anularea deciziei FIFA ar fi o lovitură mai grea decât sancțiunile economice impuse Rusiei din cauza crizei ucrainene.

UPDATE: Vineri (30 mai), Sepp Blatter a câştigat pentru a cincea oară consecutiv alegerile pentru preşedinţia FIFA. Contracandidatul său, prinţul Ali Bin Al Hussein, s-a retras în turul 2.

Șapte oficiali ai FIFA au fost arestați în cel mai mare scandal de corupție al fotbalului mondial. Suspecții sunt bănuiți că au încasat mai bine de 100 de milioane de dolari în ultimii 20 ani, de la statele interesate să organizeze campionate mondiale. Arestările au fost făcute la cererea SUA, de unde a pornit investigația, cei șapte urmând a fi extrădați pentru a fi judecați în SUA. În total, sunt urmăriți penal 14 oficiali ai Federației.

Procurorul american acuză mai multe fapte de dare și luare de mită, tranzacțiile ilegale desfășurându-se prin bănci înregistrate în SUA, prin care s-au virat sau încasat în mod repetat bani reprezentând mita pentru oficialii FIFA. Putin spune că „Blatter este forțat să anuleze desfășurarea Campionatului Mondial din 2018 în Federația Rusă” – organizare pe care o supervizează personal, inspectând periodic stadiul pregătirilor.

venituri fifa dana daniela donciu infografie

Îngrijorarea lui Putin are baze cât se poate de reale. După ce Rusia a organizat cea mai scumpă Olimpiadă din istorie la Soci: 50 de miliarde de dolari, exact înainte de anexarea Crimeii, Occidentul suflă și-n votcă.

Deja preşedintele Federaţiei engleze de Fotbal, Greg Dyke, a anunţat vineri că naţionalele de fotbal din Europa ar putea boicota în grup Campionatul Mondial organizat de Rusia. În acest caz este greu de crezut că s-ar mai putea organiza un campionat care să prezinte interes.

Naţionalele europene, grupate sub umbrela UEFA, ar putea recurge la acest gest extrem dacă Sepp Blatter rămâne şeful FIFA, în ciuda scandalului uriaş de corupţie în care este implicată federaţia internaţională, arată publicaţia britanică The Guardian.

Citiți și: Cartonașul roșu sau Cum a intrat fotbalul românesc în insolvență

Vladimir Putin vede o întreagă teorie a conspirației pusă la cale de SUA, “care doresc să domine întreaga lume”, și îi ia apărarea președintelui FIFA, Sepp Blatter. În opinia lui Putin, Blatter este doar o altă victimă a „persecuției” serviciilor americane, la fel ca denunțătorii abuzurilor Edward Snowden și Julian Assange, spunând că investigația este „în mod cât se poate de clar doar încercare de a-și impune jurisdicția asupra altor state.” Ceilalți opt inculpați în dosarul FIFA „nu sunt cetățeni americani și dacă au făcut ceva ilegal, faptele nu s-au petrecut pe teritoriul SUA”, spune Putin.

Putin, în offside?

Investițiile Rusiei se vor ridica la 11,5 miliarde de dolari pentru construirea de noi stadioane și în lucrări de infrastructură. Datele au fost făcute publice chiar de către guvernul de la Moscova. După succesul înregistrat de Olimpiada de la Soci, în ciuda absenței liderilor occidentali care au boicotat festivitatea de deschidere, Putin pregătea CM ca pe o bună propagandă pentru câștigarea unui nou mandat de președinte.

„Cred că inflamarea scandalului FIFA este în mod real văzut la Kremlin ca o prefață la o posibilă anulare sau pierdere a dreptului de organizare a Campionatului Mondial din 2018”, a declarat pentru New York Times, Konstantin von Eggert, comentator politic independent.

Acest scenariu, care este din ce în ce mai probabil, va fi mult mai umilitor pentru Rusia decât impunerea de sancțiuni economice ca răspuns la invadarea Ucrainei de către trupele sovietice. Economia rusă se resimte deja puternic din cauza scăderilor puternice ale prețurilor la meteriile prime energetice, principala sursă de venit.

„Putin vrea să prevină orice acțiune care i-ar submina eforturile și de aceea iese primul la atac”, spune Nicolai Pterov, un alt analist independent intervievat de New York Times. În al doilea rând, Putin nu pierde nici un prilej pentru a arăta că Rusia se află sub asediu, preluând retorica din timpul Războiului Rece, iar scandalul FIFA i se potrivește mănușă pentru scopul său.

Reproducerile din mass-media rusă nu fac decât să întărească acuzațiile proferate de Putin la adresa Occidentului. Rossiya 24 a relatat că SUA au fost ținute departe de treburile FIFA pentru că nici nu joacă ceea ce în restul lumii se numește fotbal. „ SUA, care joacă soccer, nu fotbal, își folosesc cele mai bune resurse pentru a investiga un scandal străin, se amestecă în afacerile interne ale altora și încearcă să-și impună propriile legi și reguli”.

(Contra)atacul sponsorilor

Mai multe federaţii europene acuză FIFA că a acordat Rusiei dreptul de găzdui CM 2018 după ce mai mulţi oficiali ar fi fost mituiţi. Aceleaşi acuzaţii se referă şi la acordarea către Qatar a CM 2022. Vineri au loc alegeri la FIFA, unde Sepp Blatter (78 de ani) candidează pentru al cincilea mandat consecutiv. El este concurat de prinţul iordanian Ali bin al-Hussein (35 de ani), sprijinit de cele mai multe federaţii europene pentru agenda sa reformistă.

Cel mai mare pericol pentru FIFA îl constituie prosibilitatea retragerii sponsorilor. Scandalul de corupție, chiar dacă nu va afecta federația de fotbal foarte mult din punct de vedere juridic, consumatorii pot sancționa firmele pe care le asociază cu actele de coruție. Sponsorii majori ai fotbalului, Coca-Cola Co, McDonald’s Corp și Anheuser-Busch InBev presează Fifa să-și rezolve rapid problemele și să-și repare imaginea. Însă poate compania care cotizează cel mai mult, Visa a avut cea mai categorică poziție: „Ca sponsor, așteptăm ca FIFA să ia măsuri imediate. Acestea trebuie să înceapă cu refacerea unei culturi bazate pe practici etice și să-și restabilească reputația unui joc cu fani în întreaga lume”.

Cel mai mare produc[tor de articole sportive al lumii, Nike, este de asemenea implicată în scandalul FIFA, fiind acuzată că a plătit zeci de milioane de dolari în conturi bancare din Elveția, în afară de sponsorizarea de 160 de milioane de dolari acordată pentru organizarea CM din Brazilia.