Şaormageddonul. Moscova vrea să interzică şaorma şi kebabul

Oficialii moscoviţi sunt nemulţumiţi că saormăriile nu respectă standardele de sănătate publică FOTO: Guliver / Getty Images
Primăria Moscovei vrea să interzică şaorma şi kebabul şi ameninţă că va închide şaormeriile pe motiv că acestea nu respectă nici cele mai elementare reguli de igienă, scrie „The Guardian“. Totuşi, locuitorii Moscovei îşi apără mâncarea preferată şi îl compară pe primarul Sergei Sobyanin cu ţarul Ivan cel Groaznic.

Alexey Nemeryuk, şeful serviciului de servicii şi comerţ din cadrul primăriei Moscovei, a afirmat că va închide toate gheretele care vând şaorma. Ulterior, el a revenit şi a spus că declaraţiile sale au fost interpretate greşit, el referindu-se numai la un singur chioşc.

Între timp, moscoviţii au luat cu asalt reţelele sociale, pentru a se plânge de decizie. Unii cereau un „exod“ către Sankt Petersburg sau chiar Minsk, pentru a putea cumpăra şaorma, în vreme ce alţii spuneau că vor ascunde carnea de poliţie. Alţii glumeau, afirmând că mai degrabă va ajunge primar în Moscova liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, decât să dispară şaorma din oraş.

Oficialii din Moscova au mai încercat şi în 2006 să oprească vânzarea de kebab în chioşcurile de pe străzile metropolei. Ulterior, autorităţile au instituit noi reguli de igienă şi siguranţă, dar un an mai târziu deja inspectorii din domeniul sanitar jurau să oprească de tot vânzările de şaorme de tot.

În fine, în anul 2010, Sobyanin – pe atunci noul primar al Moscovei – a ordonat demolarea gheretelor, pentru a curăţa oraşul de structurile „ilegale“.

Acum, Nemeryuk nu se opreşte doar la şaorma: oficialul a avertizat că vor dispărea şi tonetele de îngheţată.