Samsung s-a ars şi a doua oară cu Note 7. Problema de 2,12 miliarde de dolari a grupului sud-coreean

Producătorul sud-coreean de electronice Samsung a suspendat temporar producţia modelului Note 7, după apariţia mai multor informaţii potrivit cărora iau foc chiar şi exemplarele puse în vânzare după rechemarea primei serii defecte.

Samsung a anunţat noul Note 7 în data de 2 august, iar primele smartphone-uri au ajuns în mâinile clienţilor din data de 19 august în principalele pieţe. Primele informaţii privind faptul că Note 7 ia foc sau explodează au apărut începând cu data de 24 august.

De atunci, informaţiile privind o serie de incidente cu smartphone-urile Samsung s-au ţinut lanţ, astfel că grupul sud-coreean a făcut o rechemare oficială a tuturor smartphone-urilor Note 7 puse în vânzare, utilizatorii primind alt exemplar la schimb.

Telefonul care fumega în avion

Zilele trecute, însă, un avion al companiei americane Southwest Airlines a fost evacuat în SUA, după ce un telefon Note 7 a început să fumege, iar proprietarul acestuia a a declarat că acesta era un model deja înlocuit, potrivit „New York Times“. De asemenea, mai mulţi operatori telecom din SUA şi Australia au anunţat că opresc vânzarea modelului, în vreme ce autorităţile şi companiile aeriene cer cu insistenţă pasagerilor să nu îl folosească în cursele aeriene, să nu-l încarce în timpul zborurilor şi nici să nu-l lase în bagajele de la cală.

Problemă de două miliarde de dolari

Acest lucru complică şi mai mult viaţa conglomeratului coreean, deoarece a pus în vânzare până acum 2,5 milioane de exemplare din această serie. La un preţ mediu de 850 de dolari bucata, scandalul se transformă într-o problemă de 2,12 miliarde de dolari pentru Samsung.

Din august şi până la jumătatea lunii septembrie Samsung pierduse 26 de miliarde de dolari din capitalizarea bursieră, însă acţiunile companiei îşi reveniseră în urma campaniei de înlocuire a modelelor defecte. Acum, însă, acţiunile au scăzut din nou pe bursă, declinul fiind de 1,5%.

Problemele Samsung sunt, însă, de bun augur pentru competitorii săi, Apple lansând recent iPhone 7, în vreme ce Google a anunţat oficial noile telefoane Pixel şi Pixel XL, produse de către HTC.