Salariul mediu din Rusia a ajuns mai mic decât cel din China, România, Polonia sau Serbia

Anexarea Crimeei şi sprijinirea insurgenţilor din Donbass de către Vladimir Putin a atras sancţiuni financiare internaţionale asupra Rusiei
Salariul mediu din Rusia a scăzut sub 450 de dolari pe lună din cauza sancţiunilor internaţionale şi a preţului mic al ţiţeiului şi gazelor naturale, care reprezintă trei sferturi din exporturile ruse şi jumătate din veniturile bugetare, potrivit unei prezentări a băncii ruse de stat Sberbank, cea mai mare din ţară, scrie „The Moscow Times“.

Astfel, salariul mediu din Rusia este acum la 433 de dolari pe lună, mai mic decât în China, ţară renumită pentru industria sa manufacturieră, care exportă de la haine la electronice sau oţel.

Mai mult, Sberbank notează că salariul mediu este acum mai mic decât în ţări din Estul Europei, precum România, Serbia sau Polonia, state din fostul bloc comunist.

Pe de altă parte, Mikhail Matovnikov – analistul-şef al băncii ruse – notează că scăderea salariilor a permis anumitor companii care operează în Rusia să exporte peste hotare. De asemenea, companiile ruse care au efectuat investiţii înainte de izbucnirea crizei au putut să îşi extindă şi să îşi dezvolte capabilităţile.

„Acestea nu sunt numai companii străine – sunt organizaţii ruseşti pe listă“, a mai adăugat el, citat de agenţia TASS.

SUA şi Uniunea Europeană au impus Rusiei sancţiuni financiare, în urma anexării peninsulei Crimeea şi a sprijinirii insurgenţilor proruşi din estul Ucrainei, inclusiv cu armament. Ulterior, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, Rusia a impus propriile măsuri de retorsiune, blocând importurile de produse agricole din Uniunea Europeană.

De la finele anului trecut, Rusia se află într-un război comercial şi cu Turcia, în urma doborârii de către aceasta din urmă a unui avion rus care trecuse în spaţiul său aerian dinspre Siria. De atunci, toate proiectele energetice comune cu Turcia au fost îngheţate, inclusiv gazoductul Turkish Stream sau realizarea unei centrale nucleare cu tehnologie Rosatom.