Salariile bugetarilor nu scad, dar sindicaliştii ameninţă cu proteste. Impactul bugetar al noilor grile: 2,3 miliarde de lei

Premierul Dacian Cioloş spune că Guvernul trebuie să se încadreze în limitele bugetare asumate. FOTO: Mediafax
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a lansat în dezbatere publică, marţi, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind salarizarea în sectorul public. Normativul are ca scop corectarea inechităţilor de salarizare şi introducerea de bonusuri de performanţă pentru Educaţie şi Sănătate, urmând ca impactul bugetar al majorărilor să fie de 2,29 miliarde de lei.

„Această opţiune rezolvă încadrările (şi implicit remuneraţiile) diferite pentru persoane pe aceleaşi funcţii, cu aceeaşi vechime şi cu aceleaşi atribuţii, în cadrul aceleiaşi unităţi şi reducerea diferenţelor salariale din administraţia publică centrală”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

„Executivul şi-a asumat Sănătatea“

Viitoarea Ordonanţă privind salarizarea în sectorul bugetar nu va scădea niciun venit, ci, dimpotrivă, vor creşte salariile în unele domenii, au anunţat oficialii de la Palatul Victoria, prezentând principiile după care se ghidează noile grile.

Cu toate că aşteptările sunt mari de la toate domeniile din sectorul bugetar, „Executivul şi-a asumat Sănătatea“, a precizat premierul Dacian Cioloş.

Impactul bugetar generat de modificările aduse sistemului de salarizare a personalului plătit din fonduri publice se ridică la 2,29 miliarde de lei.

Din aceşti bani, 1,17 miliarde de lei vor fi alocaţi pentru corectarea inechităților, iar 1,022 miliarde de lei pentru reforma în sănătate, potrivit proiectului de ordonanță privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

De asemenea, 134 de milioane de lei se vor aloca pentru rezerva de performanță în Sănătate, iar 240 de milioane de lei pentru cea din Educație.

Soluția constă în corectarea pe orizontală și verticală a structurii salariale în Sănătate, rezolvarea disfuncționalităților de încadrare pentru toate familiile ocupaționale, creșterea echității salariale în administrația publică centrală și introducerea de bonusuri de performanță pentru Sănătate și Educație, se arată în proiect.

Efectele se vor vedea în august

Efectele Ordonanţei de Urgenţă urmează să se producă din august 2016, când personalul care îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii şi care beneficiază de un salariu de bază mai mic decât cel maxim stabilit în cadrul aceleiaşi instituţii va fi salarizat la nivelul maxim al salariului de bază din instituţia respectivă.

„Nivelul concret de salarizare urmează să fie stabilit prin ordin comun al Secretariatului General al Guvernului şi al ordonatorilor principali de credite, cu precizarea că, dacă salariile de bază sunt mai mici decât cele aferente lunii iulie 2016, se păstrează cele aferente lunii iulie 2016“, precizează sursa citată.

Din ianuarie 2017, va fi introdus un sistem de premiere în funcţie de performanţe pentru personalul din Sănătate şi Educaţie.

Sindicatele din Educație amenință cu greva

Sindicaliștii din Educație sunt foarte nemulțumiți de proiectul noii ordonanțe de urgență privind salarizarea. Aceștia amenință cu greva și susțin că sunt șanse ca examenele naționale programate în perioada următoare, respectiv Capacitatea și Bacalaureatul, să fie boicotate.

„În zilele următoare vom declanșa discuții cu reprezentanții celorlalte sindicate din teritoriu, cei ai elevilor, ai părinților și ai studenților, vor fi proteste cu siguranță.
Mai auzim o placă: că atâta vreme cât nu crește calitatea nu poți acorda creșteri salariale, în justiție nu a fost așa. În momentul de față, Ministerul Educației nu are forța de a asigura necesarul de profesori pentru aceste examene”, a explicat Marius Nistor, liderul Federației Spiru Haret.

La rândul său, Simion Hăncescu, șeful Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat că proiectul de ordonanță este nul.

Și Anton Hadăr, președintele Federației Alma Mater, s-a arătat dezamăgit de ordonanță.

„Proiectul a venit la 16.29. Avem de a face cu cârpeli, sunt dezamagit, nu mă așteptam să fim tratați atât de rău. Am crezut că vor fi mai raționali.
O lipsă de transparență totală, o lipsă de interes față de sistemul educațional, vrem cadre bune, dar nu investim în ele“, a spus Hadăr.