S-a deschis prima rețea gratuită de stații pentru încărcarea rapidă a mașinilor electrice din România

Primul punct de încărcare funcțional este instalat în parcarea hipermarketului Kaufland de pe strada Barbu Văcărescu din București FOTO: Adevărul Financiar
Prima rețea publică de stații de alimentare Fast Charge din România pentru autoturisme electrice sau hibride plug-in a fost inaugurată, joi, în cadrul unui eveniment organizat în parcarea unui hipermarket Kaufland din Capitală.

Cele zece „benzinării electrice“ Renovatio e-charge vor funcționa non-stop, gratuit, și vor fi amplasate pe axa Arad-Constanța, pentru a facilita alimentarea suficientă a mașinilor ecologice care se deplasează pe distanțe mari. Nouă stații de încărcare rapidă vor fi amplasate în parcările magazinelor Kaufland din orașele Arad, Timișoara, Deva, Sebeș, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Pitești, București și Constanța, iar a zecea, pe Autostrada Soarelui (A2).

Primul punct de încărcare funcțional este instalat în parcarea hipermarketului Kaufland de pe strada Barbu Văcărescu din București.

Cel mai important beneficiu este dat de posibilitatea de alimentare în regim Fast Charge, prin care bateria mașinii ajunge de la 0 la 80% energie în mai puțin de o oră. Stațiile, care deservesc toate tipurile de vehicule 100% electrice și hibride plug-in, sunt dotate cu „pompe“ pentru încărcare rapidă (CHAdeMO și CCS) la o putere de 20 kWh, dar și pentru încărcare în curent alternativ (type 2) la o putere de 22 kWh.

statie incarcare alimentare energie electrica masini
Prima staţie publică de încărcare rapidă a maşinilor electrice din ţara noastră a fost deschisă în parcarea magazinului Kaufland de pe strada Barbu Văcărescu din Capitală  FOTO: Adevărul Financiar

 

Proiectul inaugurat joi reprezintă rodul colaborării dintre Kaufland, cea mai mare rețea de hipermarketuri din România, și Renovatio, o companie cu inițiative în industria energiei regenerabile din țara noastră. În plus, Kaufland a achiziționat 18 mașini electrice Volkswagen e-Golf, dintre care, o parte vor fi donate unor ONG-uri, iar celelalte vor fi folosite de angajați. Preţul unui autovehicul electric este de aproape 30.000 de euro.

Piața mașinilor electrice din România este încă mică, dar cunoaște o creștere exponențială. În 2015, potrivit Asociației Producătorilor și Importatorilor de Automobile, românii au achiziționat 495 de autoturisme noi hibride sau electrice, dublu față de anul 2014. De asemenea, în primele două luni ale anului curent, au fost înmatriculate 74 de mașini noi hibride și electrice, cu 90% mai mult decât în aceeași perioadă din 2015.

Motivul pentru care românii nu cumpără la fel de multe autoturisme ecologice, precum occidentalii, ține de nesiguranță. O infrastructură încă nu foarte bine pusă la punct îi face pe potențialii posesori de mașini electrice să amâne cumpărarea unui model. Pe de altă parte, investițiile în rețelele de „benzinării electrice“ au apărut greu, din cauza numărului mic de mașini nepoluante existente pe drumurile din România.

În martie 2016, a fost inaugurată prima infrastructură naţională de încărcare a maşinilor electrice

Autoklass, un centru autorizat de vânzări şi service Mercedes-Benz, Smart şi Honda, a investit peste 25.000 de euro în dezvoltarea primei infrastructuri private de încărcare a automobilelor electrice din România. Dealer-ul a dotat cele şapte centre, pe care le deţine în Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Sibiu, Timişoara şi Ploieşti, cu staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice.

masina electrica motor
Ce se ascunde sub capota unei maşini electrice Volkswagen e-Golf  FOTO: Adevărul Financiar

 

„Orice posesor de autovehicul electric cu o autonomie de 200 de kilometri poate efectua deplasări atât în regim extra-urban, pe axele principale de transport din România, cât şi în regim urban, în oraşele unde există staţii de încărcare Autoklass“, potrivit unui comunicat al companiei.

Staţiile de încărcare au fost instalate în parteneriat cu E-Motion Electric şi sunt dotate cu prize Type 2, cu putere de 22 kW şi prize Schuko de 3,6 kW, ce asigură încărcarea tuturor tipurilor de vechicule electrice disponibile pe piaţă.

„Durata de încărcare a unei maşini electrice variază între o oră şi patru ore, iar tariful practicat în cele şapte staţii de încărcare este de 10 de lei pentru 400 V (22 kW) si gratuit pentru încărcare 230V“, se mai arată în comunicat.

„Creşterea numărului de posesori de maşini electrice e strâns legată de existenţa unei infrastructuri de încărcare. Consideram că anul 2016 este un an de referinţă pentru această piaţă – politica de acordare a eco-bonusului la achiziţionarea unui automobil electric şi cererile de maşini hybrid sau plug-in hybrid sunt alte indicii în acest sens”, a declarat Dragoş Furtună, director de marketing la Autoklass Grup.