Putin: Rusia nu a abandonat proiectele Turkish Stream și South Stream

Disputa dintre Bruxelles și Moscova cu privire la proiectul South Stream a apărut după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea FOTO: Guliver / Getty Images
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, marți, că Moscova nu a abandonat în mod „definitiv“ proiectele legate de gazoductele Turkish Stream și South Stream și are nevoie de o poziție clară din partea Comisiei Europene.

„Există desigur unele dificultăți politice cu Turcia, acest lucru este binecunoscut. Dar nu am anulat în mod irevocabil niciunul din aceste proiecte, nici South Stream și nici Turkish Stream. Avem nevoie de o poziție clară din partea Comisiei Europene. O poziție inteligibilă și precisă. Până în prezent, nu există o astfel de poziție cu privire la niciunul din aceste proiecte“, a precizat Putin, potrivit Agerpres.

Separat, președintele Consiliului director de la Gazprom, Viktor Zubkov, a declarat că grupul rus va propune Uniunii Europene să aprovizioneze cu gaze sudul Europei prin Marea Neagră: „Juncker ar trebui să înțeleagă că nu există o variantă mai bună pentru a livra gaze naturale în sudul Europei“, a spus Zubkov.

Uite gazoductul, nu e gazoductul

Disputa dintre Bruxelles și Moscova cu privire la proiectul South Stream a apărut după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea și impunerea unor sancțiuni economice de către țările din Occident.

Lucrările la conducta South Stream au început în decembrie 2012 și ar fi urmat să lege Rusia de Bulgaria, prin Marea Neagră, pentru a se îndrepta spre Europa Centrală. La finalul lui 2014, Putin a anunțat că gazoductul South Stream nu va mai fi construit, iar Rusia va porni o altă conductă submarină, denumită Turkish Stream, prin care se vor transporta gaze naturale spre Turcia.

Doborârea de către aviația turcă a avionului de vânătoare rusesc, la granița cu Siria, la finalul anului trecut, a dus la suspendarea, în mod unilateral, de către Moscova, a negocierilor pentru Turkish Stream.

Rusia, la a treia încercare de realizare a unui gazoduct în regiune

Rusia va continua planurile cu privire la noua conductă de gaze care este programată să traverseze Marea Neagră şi să ajungă apoi în Grecia şi Italia, însă realizarea acesteia depinde de poziţia Comisiei Europene, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Gazprom a semnat, în februarie, un memorandum cu DEPA (Grecia) şi Edison (Italia) pentru o nouă conductă care să treacă prin Marea Neagră şi apoi prin „terţe state“ până în Grecia şi Italia.

Aceasta este a treia încercare a Gazprom de a realiza o conductă în sud-estul Europei. Anterior, Rusia a dorit să realizeze South Stream, alături de o altă companie italiană, respectiv Eni. Gazoductul trebuia să traverseze Marea Neagră până în Bulgaria. De aici, ramura nordică urma să traverseze Serbia, Ungaria şi Austria, urmând ca ramificaţii să fie realizate către Croaţia şi Slovenia. Ramura sudică trebuia să traverseze Grecia şi apoi Marea Adriatică, până în Italia. Rusia a abandonat proiectul, la finele lui 2014, după obiecţiile Comisiei Europene, care cerea ca şi alţi producători şi furnizori să aibe acces la gazoduct. Opoziţia Bruxelles-ului a venit după ce Rusia a anexat Crimeea.

În acel moment, Gazprom a anunţat un nou proiect, cu grupul rus BOTAS, numit Turkish Stream. Acesta trebuia să folosească infrastructura construită anterior pentru South Stream. Rusia a suspendat, însă, construcţia ca măsură de retorsiune împotriva Turciei, după ce un avion rus a fost doborât de armata turcă la graniţa cu Siria.

Având în vedere geografia, noul gazoduct realizat cu Edison şi DEPA nu poate trece decât prin Bulgaria sau Turcia. Potrivit unor surse citate de către Hellenic Shipping News, Gazprom vrea să facă acum două ramificaţii: una către Turcia şi alta către Bulgaria, fiecare cu o capacitate de 16 miliarde de metri cubi pe an.