Rusia deschide robinetul gazelor naturale către Ucraina

Dispute între Rusia şi Ucraina au condus în trecut, în mai multe rânduri, la întreruperi ale livrărilor de gaze naturale
Gigantul gazifer rus Gazprom anunţă că va relua vânzările de gaze naturale către Ucraina, în urma unei solicitări oficiale din partea Kievului, relatează The Associated Press, citată de News.ro.

Gazprom a anunţat marţi, într-un comunicat, că a primit o solicitare în acest sens din partea companiei de stat Naftogaz, care doreşte să achiziţioneze gaze naturale pentru următoarele nouă luni.

Noul guvern ucrainean încearcă să debareseze ţara de dependenţa faţă de gazele naturale ruseşti. După ce Moscova a întrerupt alimentarea cu gaze a Ucrainei în noiembrie, din cauza unor facturi neachitate, Kievul s-a îndreptat către vecinii săi occidentali pentru a cumpăra gaze naturale provenind tot din Rusia.

Autorităţile ucrainene au subliniat atunci că aceste gaze sunt mai ieftine decât cele achiziţionate în mod direct.

Dispute între Rusia şi Ucraina au condus în trecut, în mai multe rânduri, la întreruperi ale livrărilor. O astfel de întrerupere, în 2009, a perturbat puternic, pe timpul iernii, alimentarea cu gaze naturale ruseşti a unor ţări din cadrul Uniunii Europene.