Rusia a prezentat un nou avion de pasageri, cu care vrea să concureze Boeing şi Airbus

Avionul va fi construit în două variante, MC-21-300, cu între 160 şi 211 locuri, şi MC-21-200, cu un număr de scaune cuprins între 130 şi 165 FOTO: Guliver / Getty Images
Rusia a prezentat un nou avion mediu curier de pasageri, pe care presa din ţară l-a declarat superior modelelor rivale produse de companiile care domină piaţa mondială, Boeing sau Airbus.

Într-o ceremonie menită să impresioneze, desfăşurată la o fabrică din Siberia şi la care a participat premierul rus Dmitri Medvedev, compania Irkut Corporation a dezvăluit noul său avion de pasageri MC-21, care se află încă în teste, dar ar putea intra în producţia de serie anul viitor, transmite News.ro, care citează Reuters.

“Sunt absolut convins că avionul va fi mândria aviaţiei civile ruseşti şi că cetăţenii noştri, dar şi străinii vor zbura cu plăcere pe MC-21”, a spus Medvedev. El a caracterizat noul avion bimotor mediu curier ca fiind frumos şi a afirmat că este foarte important ca Rusia să rămână în elita producătorilor mondiali de avioane, în ciuda costurilor ridicate ale unei astfel de industrii.

Lovită de sancţiunile occidentale după implicarea brutală în Ucraina, Rusia încearcă să revigoreze industria internă, pentru a face ţara mai puţin dependentă de companile străine.

Avionul va fi construit în două variante, MC-21-300, cu între 160 şi 211 locuri, şi MC-21-200, cu un număr de scaune cuprins între 130 şi 165. Primele livrări ar putea avea loc în 2018, iar mass media de stat din Rusia susţine că au fost deja semnate numeroase contracte cu firme ruseşti şi străine.

Compania rusească de stat United Aircraft Corporation – care controlează Irkut Corporation, firma care produce noul avion – a precizat că avionul poate acoperi distanţe de cel mult 6.400 de kilometri, iar costurile sale operaţionale ar fi cu până la 15% mai mici comparativ cu cele ale avioanelor actuale.