Românii sunt dezinteresați de terorism și mulțumiți de apartenența la UE

România se află pe locul trei cu privire la părerea pozitivă despre Parlamentul European FOTO: Guliver / Getty Images
Eurobarometrul din luna aprilie relevă că românii sunt printre cei mai mulțumiți cetățeni în legătură cu apartenența țării lor la Uniunea Europeană, iar lupta cu terorismul nu prezintă interes pentru ei. De asemenea, românii cred că șomajul și agricultura sunt domeniile în care UE trebuie să investească.

82% dintre români consideră că UE ar trebui să intervină mai mult în lupta antiterorism, procent aflat în media europeană, transmite News.ro. În privinţa migraţiei, 75% dintre români consideră că Uniunea ar trebui să intervină mai mult, procent peste media europeană. Românii consideră în proporţie de 82% că UE ar trebui să intervină mai mult în privinţa şomajului, cu 5 procente peste media europeană şi pe locul 8 în UE.

Doar 39% dintre români cred că lupta împotriva finanţării grupărilor teroriste ar trebui să fie o prioritate a UE, fapt care ne clasează pe locul 19 în Uniune. România se află pe locul 24 în privinţa importanţei pe care o acordă luptei împotriva cauzelor terorismului și jumătate dintre români cred că trebuie întărite măsurile pentru controlul graniţelor externe ale Uniunii, cu 11 procente mai mult decât media europeană. Puţin interes este acordat şi luptei contra site-urilor radicale, românii fiind pe locul 25 la acest capitol. Unul din cinci români consideră că există un risc ridicat ca atacuri teroriste să aibă loc în ţara lor, media europeană fiind dublă, de 40%. Totodată, 31% dintre români cred că riscul este scăzut, iar 45% cred că există un oarecare risc.

Românii mai sunt interesaţi de măsurile contra excluderii sociale şi a sărăciei (45%, faţă de media europeană de 39%)și se află pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte convingerea că UE ar trebui să investească mai mult în măsurile pentru agricultură (74%, faţă de media europeană de 50%).

În privinţa percepţiei asupra instituţiilor UE, România se află pe locul trei cu privire la părerea pozitivă despre Parlamentul European, 36% dintre cetăţeni afirmând că au o imagine bună sau foarte bună. Media europeană este de 24%. Încrederea în Parlamentul European este, de asemenea, la o cotă înaltă, România aflându-se pe locul 5 între statele europene, cu 53%, în timp ce media europeană este de 40%. Mai mult, 64% dintre români consideră că apartenenţa ţării la UE este un lucru bun, cu 9 procente peste media europeană. România se află pe locul 8 în UE, în frunte aflându-se Luxemburg, cu 82%, iar la coadă aflându-se Cehia, cu 34%.