Românii produc cele mai puține deșeuri din UE, dar și reciclează cel mai puțin

În România, 82% din deșeuri ajung la groapa de gunoi fărăr a fi reciclate FOTO: Mediafax
Comisia Europeană monitorizează cantitățile de deșeuri produse în statele membre, pentru a verifica conformarea la directivele de mediu care prevăd reducerea cantităților care ajung să fie depozitate la groapa de gunoi.

Cantitățile de deșeurile municipale variază considerabil, de la 759 kg per capita în Danemarca la 272 kg per capita în Polonia și România. Variațiile reflectă diferențele dintre obiceiurile de consum și veniturile populației din țările membre, notează Eurostat.

Din păcate, România nu este doar pe ultimul loc din UE după cantitatea de deșeuri pe cap de locuitor, dar și în privința ratei de reciclare a deșeurilor municipale. Conform datelor comunicate de Eurostat, România avea o rată de sub 5% pentru reciclare.

În 2014, România, 82% din totalul deșurilor colectate sunt depozitate în gropi de gunoi, în timp ce în media din Uniunea Europeană a scăzut la 27%. Statele vecine, Ungaria și Bulgaria înregistrează rate de reciclare a deșeurilor de aproximativ 30% fiecare.

„Gestionarea deșeurilor va trebui să se schimbe în mod radical pentru a elimina treptat și complet depozitarea deșeurilor reciclabile sau recuperabile. În mod similar, multe state membre ale UE vor trebui să facă eforturi semnificative pentru a atinge ținta de reciclare de 50 % pentru fluxurile de deșeuri municipale până în 2020“, se arată într-un raport al Comisiei Comisiei Europene publicat anul trecut.

Print

Legislația europeană impune diminuarea cantității de deșeuri care ajunge să fie depozitate în gropi de gunoi. Tocmai în sensul reducerii cantităților de deșeuri, au fost introduse cote pentru recuperarea ambalajelor. Din 2001, statele membre au obligația să recicleze minimum 50% din ambalaje, iar cota a fost majorată în 2008 la 60%.

Dacă țintele de reciclare nu sunt atinse, există riscul iminent de a primi penalități din partea Comisiei Europene de până la 200.000 de euro pe zi.

La deșeurile municipale biodegrabile care ajungeau la gropile de gunoi statele membre sunt obligate ca până pe 16 iulie 2016 să reducă proporția acestora la 35% din total

Pentru a se conforma, statele au adoptat diferite strategii pentru a scăpa de deșeurile biodegradabile, transformându-le parțial în compost prin fermentarea acestora și incinerarea. Ca urmare, în 2014, cota de deșeuri reciclate a crescut în UE la 28%. Dacă se adaugă și fabricarea de compost din materialele organice, procentajul crește la 44%.

Mai mult de jumătate din deșeurile municipale au fost reciclate și transformate încompost în Germania (65%), Austria (62%) și Belgia (57%).